Επιχείρηση «Ελευθερία»: Τα πρώτα χαμόγελα μετά από δέκα μήνες πανδημίας

Ιστορική χαρακτηρίζεται η Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Η Ευρώπη και μαζί της η Ελλάδα, ξεκίνησαν την χορήγηση εμβολίων ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Μαζί με τους πρώτους εμβολιασμούς επέστρεψαν και τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας.

Σε μια πρώτη ημέρα γεμάτη συμβολισμούς, η Προέδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι, έστειλαν το μήνυμα όχι μόνο ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, αλλά και γιατί πρέπει να νικήσει ο ορθολογισμός. Ότι πρέπει και οι αρνητές αλλά και όσοι δικαιολογημένα έχουν αμφιβολίες, να πειστούν και να κάνουν το εμβόλιο.

Πριν από τους ανθρώπους της πολιτικής ζωής του τόπου όμως, την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer έκανε η νοσηλεύτρια Ευανθία Καμπισιούλη, εργαζόμενη σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» η οποία εν συνεχεία μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανέφερε ότι «η επιλογή μιας νοσηλεύτριας, να είναι η πρώτη πολίτης της χώρας που έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ήταν πολύ μεγάλη αναγνώριση» για να σημειώνει πως θεωρεί πως στο πρόσωπό της τιμάται όλος ο ιατρικός κλάδος και αναγνωρίζεται η προσφορά του.

Η κα Καμπισιούλη εκτίμησε, πως είναι ζήτημα ολίγων ημερών να πειστούν όλοι και να κάνουν το εμβόλιο καθώς όπως επεσήμανε «Το εμβόλιο είναι η μοναδική ελπίδα να ξανακερδίσουμε πίσω τις ζωές μας και επισήμανε ότι οι υγειονομικοί ανυπομονούσαν να έρθει το εμβόλιο, καθώς όπως  ανέφερε «Ήταν εφιαλτικό αυτό που ζήσαμε αυτούς τους μήνες στις ΜΕΘ.»

Όταν ερωτήθηκε για το κατά πόσο είχε «δεύτερες σκέψεις», κατά τον εμβολιασμό της ήταν κατηγορηματική «Είμαστε επιστήμονες, δεν επιτρέπεται να κάνουμε δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο». Η κα Καμπισιούλη, συνέστησε ανεπιφύλακτα «να κάνουν όλοι το εμβόλιο», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα θωράκισης και προστασίας από τον κορονοϊό.»

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Δίπλα στην αγωνία φωλιάζει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας»

Η κα Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη κρατική αξιωματούχος που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. «Δίπλα στην αγωνία φωλιάζει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τον εμβολιασμό.

«Τα φετινά Χριστούγεννα, το καλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει πως «γι΄αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι, φυσικά μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και με τις οδηγίες των γιατρών».

Όπως σημείωσε η κα Σακελλαροπούλου, με τον εμβολιασμό «θα μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να αναπτύσσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ευρώπη απέδειξε σήμερα ότι είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης και ευχαρίστησε θερμά το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «πέρα από το έργο που προσφέρουν όλο αυτόν τον καιρό, και για το οποίο ποτέ πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να τους ευχαριστήσουμε όσο τους αναλογεί, θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού, να μπορέσουν να το υλοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας»

Ο πρωθυπουργός εμβολιάστηκε στο «Αττικόν» στις 2.30 μ.μ. και έγινε ο τέταρτος άνθρωπος στη χώρα μας που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μετά τη νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη, τον 88χρονο Μιχάλη Γιοβανίδη, αλλά και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Σε δήλωσή του, μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σήμερα όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού», και πρόσθεσε ότι «ως πολιτική ηγεσία σήμερα στέλνουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και καθώς ο εμβολιασμός θα προχωράει, θα διαπιστώνουν ακόμα και οι συμπολίτες μας που είναι καχύποπτοι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και θα πείθονται ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώνουμε με τον κορονοϊό και για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «όλα αυτά πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες για τη χώρα μας -200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα πως η σημερινή είναι «μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η  οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια μέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». 

Επισήμανε ακόμη πως «μαζί μας εμβολιάζονται και οι πρώτοι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται από την αρχή στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού και στους οποίους χρωστάμε πολλά» τονίζοντας ότι «εμβολιάζονται πρώτοι και ως παράδειγμα, αλλά και για να είναι ασφαλείς στη μάχη που δίνουν».

Σ. Τσιόδρας: Επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε

«Επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας μετά τον εμβολιασμό του στο «Αττικόν» στις 2.45 μ.μ.

«Δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων», ανέφερε ο καθηγητής.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας», σημείωσε, για να προσθέσει: «Μαζί με τον δικό μου εμβολιασμό ξεκινά και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου όπου βρίσκομαι αλλά και των άλλων νοσοκομείων».

Κ. Τασούλας: Η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο

Στις 3 μ.μ. στον «Ευαγγελισμό» εμβολιάστηκε κατά του κορoνοϊού και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και σε δήλωσή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τόνισε ότι πλέον «η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο». 

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και που κατέκλυσε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Τασούλας, για να προσθέσει: «Μία πρωτόγνωρη πανδημία από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας».

Εμβολιάστηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης 

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, μετά τον πρωθυπουργό που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό στην πρώτη κιόλας μέρα, ήταν ο γγ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, είπε στον νοσηλευτή που του έκανε το εμβόλιο: «Δεν μου το κάνατε, με κοροϊδέψατε» για να δείξει ότι δεν ένοιωσε τσίμπημα.

«Είμαι εδώ σήμερα για να δηλώσω έμπρακτα ότι το εμβόλιο είναι τόσο η ορθή επιλογή ατομικά, όσο και κοινωνικό αγαθό, δημόσιο αγαθό» είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κ. Φλώρος: Το πρώτο βήμα για απαλλαγή από την πανδημία

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν ο πρώτος από τις Ένοπλες Δυνάμεις που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού, στις 4.30 μ.μ. στον «Ευαγγελισμό».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ανέφερε: «Μόλις εμβολιάσθηκα κατά του Covid-19. Συμβολικά, έκανα την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η πρώτη δόση, το πρώτο βήμα για την απαλλαγή από την πανδημία και τις επιπτώσεις της!! Η επιχείρηση «Ελευθερία» σε πλήρη εξέλιξη!!! Καλή επιτυχία!!!».

Στον «Ευαγγελισμό» εμβολιάστηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έκανε το απόγευμα της Κυριακής και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
Ο Μητροπολίτης εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 5 μ.μ.


 

Οι δύο πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα

Αμέσως μετά, τον εμβολιασμό της πρώτης νοσηλεύτριας, στη 13.30, και πάλι από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το εμβόλιο έκανε ένας ηλικιωμένος, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας, ο Μιχάλης Γιοβανίδης. Έτσι, δόθηκε το σήμα για την προτεραιότητα των υγειονομικών Αρχών της χώρας σε εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και ηλικιωμένους στην πρώτη φάση του προγράμματος «Ελευθερία».
 

Προσερχόμενος στον Ευαγγελισμό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ήταν παρών στον πρώτο εμβολιασμό, τόνισε ότι «ξεκίνησε η επιχείρηση “Ελευθερία” με τους πρώτους εμβολιασμούς» και επεσήμανε ότι «όλα πηγαίνουν βάσει σχεδιασμού».  Υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία δύσκολη επιχείρηση, η οποία χρειάζεται σχεδιασμό και θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα». 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κατάλογος των κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής) καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστεύσης και Ασύλου.Πηγή άρθρου www.liberal.gr