Επιστροφή στην κανονικότητα: To Πάσχα, το άνοιγμα εστίασης, σχολείων και τουρισμού

Estimated read time 1 min read

Επιστροφή στην κανονικότητα: To Πάσχα, το άνοιγμα εστίασης, σχολείων και τουρισμού

Με το μήνυμα «ασφαλές Πάσχα σημαίνει ελεύθερο καλοκαίρι» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα έδωσε τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων ενόψει των πασχαλινών γιορτών, αλλά και για την περίοδο μετά. Από τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς αίρονται σταδιακά πολλά από τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Πώς θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα

Το φετινό Πάσχα θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού. Παράλληλα, μετατίθεται η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα από τις 21:00 στις 22:00. Επίσης, από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων σε σπίτια, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται δε η διενέργεια προηγούμενου self test σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Αναλυτικότερα θα ισχύσουν τα παρακάτω:

– Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

– Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. 

– Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

– Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού. 

– Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00 

– Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. 

Άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου

Την Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους δύο φορές την εβδομάδα.

Για το άνοιγμα της εστίασης θα ισχύσουν οι αποστάσεις δύο μέτρων στα τραπεζοκαθίσματα, το όριο των 4 ατόμων ανά τραπέζι και τα γνωστά μέτρα υγιεινής, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Επιστρέφουν στα θρανία στις 10 Μαΐου μαθητές γυμνασίων και δημοτικών

Στο μέτωπο των σχολείων, από τις 10 Μαΐου θα λειτουργούν κανονικά όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Αυτό σημαίνει πως μετά τα λύκεια που ήδη έχουν αρχίσει τα δια ζώσης μαθήματα, από τις 10 Μαΐου ξεκινούν την εκπαίδευσή τους νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, όπου ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και στα λύκεια, με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ).

Άνοιγμα του τουρισμού και απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων

Στο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα, επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι το Σάββατο 15 Μαΐου, όπου ανοίγει ο τουρισμός.

Τότε θα γίνει η έναρξη της τουριστικής περιόδου και μαζί θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Φυσικά, το άνοιγμα γίνεται για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author