Επισπεύδεται η αντιγριπική θωράκιση – Αύριο ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγράφηση για το εμβόλιο

Με στόχο να εμβολιαστεί ο ευάλωτος και ηλικιωμένος πληθυσμός της χώρας μας κατά της γρίπης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ενεργοποιείται αύριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια. Η επιδημία κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη επισπεύδει την ανάγκη θωράκισης των πολιτών για τη γρίπη, με τους ειδικούς να δηλώνουν με αγωνία ότι η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση.

«Το πόσο μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη» είπε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την παρουσίαση του αντιγριπικού εμβολιασμού στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Βέβαιο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα τον αντιγριπικό εμβολιασμό των πολιτών μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, ώστε να υψωθεί στέρεο τείχος ανοσίας έναντι της γρίπης. Μάλιστα, οι ειδικοί ανέφεραν ως παράδειγμα προς μίμηση και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό αυτό που επιτεύχθηκε κατά τον περσινό χειμώνα: εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60 χρόνων, θωρακίζοντας τη χώρα με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Στόχος να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει για την επάρκεια των εμβολίων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας Covid που είναι σε εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, στέλνοντας πρώτος το ηχηρό μήνυμα για ταχύτητα στη θωράκιση των πολιτών.
«Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. Μειώνει τους θανάτους που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία βαριά αναπνευστική ίωση» πρόσθεσε με τη σειρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Μάλιστα, μιλώντας και ως γιατρός -διευθύντρια στο «Σωτηρία»- η κυρία Γκάγκα ανέφερε πως «οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά». Κάλεσε δε τους πολίτες να μην φοβούνται τα εμβόλια ούτε την επικοινωνία με τους γιατρούς ώστε να λύνουν τις απορίες τους.

Η αγωνία για τη συγκυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης

Μέχρι πρότινος οι ειδικοί γνώριζαν πως η περίοδος της γρίπης αρχίζει τέλος Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Πέρυσι η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, κάτι που αποδίδεται στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή στα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης είναι κρίσιμο και αχαρτογράφητο πεδίο για τους ειδικούς.

Αυτό που γνωρίζουν είναι πως «θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά τα έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι ιοί της γρίπης είναι ιοί ευμετάβολοι από πλευράς αντιγονικής σύνθεσης και έτσι κάθε χρόνο τροποποιούνται βάση των στοιχείων που συγκεντρώνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Φέτος, τα διαθέσιμα εμβόλια είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής. Γίνονται σε μια δόση και δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορωνοϊού όσο και των άλλων εμβολίων» διευκρίνισε η καθηγήτρια.

Για παράδειγμα, μπορούν να διενεργούνται οι εμβολιασμοί για την Covid, πρώτη, δεύτερη ή αναμνηστική δόση και για τον πνευμονιόκοκκο, ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα.

Εξαιρούνται άτομα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά στον κορωνοϊό -αυτά μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.

Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αφού αναρρώσουν.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα πολιτών που χρειάζεται το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες κλπ. Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων, ενηλίκων και ανηλίκων. Ακολουθούν οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Άλλη κατηγορία αποτελούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.

 Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.

Επίσης, πληθυσμιακές κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες, οι επαγγελματίες υγείας, άστεγοι, πρόσφυγες, και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

«Η λοίμωξη Covid είναι μια λοίμωξη σημαντική όπως και εκείνη από τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων. Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν. Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών και των γιατρών στο τείχος ανοσίας της γρίπης

Στον εμβολιαστικό στόχο που επιτεύχθηκε πέρυσι και που ήταν συνέχεια μιας σημαντικής συστηματικής προσπάθειας των προηγούμενων χρόνων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Απόστολος Βαλτάς. «Πέρυσι αγγίξαμε τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όταν το 2018-2019 οι εμβολιασμοί για τη γρίπη ήταν 2,2 εκατ. και το 2019-2020 ήταν 3,2. Δηλαδή πέρσι προσεγγίσαμε για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Αντίθετα, δίνει τη δυναμική έτσι ώστε όλοι μαζί να μιλήσουμε στον κόσμο και να μην φοβηθεί με κανένα τρόπο να κάνει ακόμα και συνδυαστικά το εμβόλιο της τρίτης δόσης ή της πρώτης δόσης και ταυτόχρονα και το αντιγριπικό εμβόλιο ή πριν ή μετά και ταυτόχρονα» είπε ο κ. Βαλτάς.

Στην καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που διεξάγεται κάθε χρόνο από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας προκειμένου να ενημερώσουν και να πείσουν τους πολίτες για την αξία του, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κυρία Άννα Μαστοράκου. Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της ιατρικής κοινότητας για την κυκλοφορία των δύο ιών φέτος, και του ιού της γρίπης και του ιού της νόσου Covid. «Φοβόμαστε φαινόμενα συνοσηρότητας και φυσικά φοβόμαστε την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» είπε και κάλεσε «τους πολίτες να εμπιστευτούν τον θεράποντα ιατρό τους σε οτιδήποτε απορία έχουν σχετικά με τους εμβολιασμούς, γιατί ο θεράπων ιατρός ξέρει το ιστορικό, υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και πραγματικά μπορεί να λύσει όλες τις απορίες που υπάρχουν και τις επιφυλάξεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: 16 αεροπορικές δεσμεύονται για την έγκαιρη αποζημίωση επιβατών σε περίπτωση ακυρώσεων

Χρέη πανδημίας: 36 – 72 δόσεις και σε οφειλές που δεν είχαν μπει σε αναστολή

Επίθεση με βιτριόλι: Όλοι οι διάλογοι στο δικαστήριο – Τι κατέθεσε η Ιωάννα για τον 40χρονο που είχε εμμονή η Έφη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr