Επιμένουν στο δόγμα αποτροπής «με εντολή πρωθυπουργού»

Estimated read time 1 min read

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

EUROKINISSI/POOL ΒΟΥΛΗ/ΑΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Σαφές έκαναν από τον Έβρο οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ότι η κυβέρνηση παραμένει στη σκληρή γραμμή των κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ότι δεν θα περιμένει την κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση. Αντίθετα θα σπεύσει να «θωρακίσει» τα ελληνικά σύνορα έναντι αυτού που χαρακτήρισαν «δυνητική ή πραγματική απειλή».

Τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσαν ότι όλες οι ενέργειες και η διαμορφούμενη πολιτική εξελίσσονται σύμφωνα με την εντολή του πρωθυπουργού.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι εν όψει των εξελίξεων στο εξωτερικό -απέφυγε να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν- βρίσκεται με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Έβρο, για να επιθεωρήσουν τα συστήματα επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί και ενισχυθεί.

Ο υπουργό Εθνικής Άμυνας είπε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή πραγματική απειλή ασφαλείας» σύμφωνα με την εντολή του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για «νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα που αυξάνουν τις πιθανότητες μεταναστευτικών ροών» και η Ελλάδα, μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου λαμβάνονται θεσμικά αποφάσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα περιμένει απαθής τις επιπτώσεις».

«Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ. σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα γίνονται «σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων», αλλά δεν θα επιτραπεί σε κανέναν «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», κατά την προσφιλή έκφραση της κυβέρνησης.

Και τόνισε ότι είναι κυβερνητική «απόφαση η υπεράσπιση και ασφάλεια των συνόρων», τα οποία όπως είπε «είναι ασφαλή και απαραβίαστα».

Τέλος εξήρε «την προσπάθεια και το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή και στην ασφάλεια των συνόρων ο Ελληνικός Στρατός με τη δημιουργία μιας σειράς αποτρεπτικών προϋποθέσεων, που καθημερινά χτίζει τα σύνορά μας. Υπάρχει πλέον πολύ know-how, πολλή εμπειρία, πολλή εκπαίδευση και κυρίως αυτό που υπάρχει είναι υψηλό ηθικό και υψηλό φρόνιμα».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author