Επικίνδυνη κλιμάκωση στη θάλασσα του Ειρηνικού

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη θάλασσα του Ειρηνικού

Ολοκληρώνονται σήμερα τα κινεζικά γυμνάσια.

Lin Jian/Xinhua via AP

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων της Κίνας στην Ταϊβάν πολεμικά πλοία και των δύο χωρών έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενό της νήσου παίζοντας με τη φωτιά καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο ατύχημα.

«Οι δύο πλευρές δείχνουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε πρόσωπο με γνώση του θέματος, παρομοιάζοντας τους ελιγμούς των πλοίων με το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι».

Η πρόσφατη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν εξόργισε την Κίνα, που απάντησε με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την πρωτεύουσα Ταϊπέι για πρώτη φορά και τη διακοπή διαύλων επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

Οι κινεζικές ασκήσεις, που επικεντρώνονται σε έξι τοποθεσίες γύρω από τη νήσο, ξεκίνησαν την Πέμπτη και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως σήμερα. Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιεί κοινές θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν.

Graphic News

Κατά την έναρξη των κινεζικών ασκήσεων οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο». Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου» και διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr