Η κυβέρνηση ομολογεί κι επισήμως ότι έχει αφήσει τη χώρα «ξέγραφο αμπέλι» ώστε να κινηθεί η αγορά της εορταστικής περιόδου.
Για «ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης» να επιβληθεί νέο πλαίσιο απαγορευτικών μέτρων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας από τη Βουλή, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι να αφήσουν τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι» ώστε να κινηθεί η αγορά της εορταστικής περιόδου.
Πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων».
«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Μένει, πλέον, να φανεί τι θα περιλαμβάνει η νέα δέσμη απαγορευτικών μέτρων, καθώς κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να ξορκίζουν το lockdown και αντιπροτείνουν πιο στοχευμένα μέτρα, όπως περιορισμός ωραρίου στην εστίαση και αυξημένα ποσοστά τηλεργασίας.
«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:
«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».
Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πριν από λίγη ώρα είχε εκτοξεύσει απειλές απόλυσης προς όσους υγειονομικούς δεν εμβολιαστούν» υποστήριξε, ακόμη, ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανείς, σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνον άτομα εμβολιασμένα».
Οι δηλώσεις αυτές μετά από πολλές ημέρες παλινωδιών, καθώς είναι εμφανές πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί πανικός για την ανεξέλεγκτη πανδημία και την παραλλαγή Όμικρον, όμως απουσιάζει κάποιο καθαρό και σοβαρό σχέδιο. Σημειώνεται ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τη δωρεάν διάθεση δύο self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, κίνηση που αποτελεί τεράστια αναδίπλωση από τις αρχικές διαρροές για διευρυμένη διενέργεια rapid test με το κόστος να επιβαρύνει τους πολίτες.
Οι προτάσεις των επιστημόνων
Οι επιστήμονες, άλλωστε, εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους καθώς η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και για αυτόν τον λόγο κρίνουν αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα.
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σημειώνει (ΣΚΑΪ) ότι «δεν νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα», εκφράζοντας την ανάγκη οι εσωτερικοί χώροι όπως τα θέατρα, τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης να λειτουργούν με πληρότητα στο 60%.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον», ενώ ανέφερε (ΑΝΤ1) πως «στις 16 του μήνα τα κρούσματα θα είναι 6.000».
Αν η διασπορά, όπως είπε, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη».
Στο σημείο αυτό τόνισε την ανάγκη «άμεσα αυστηρά μέτρα» επιμένοντας πως πρέπει να επιβληθεί αυστηρό lockdown ενός μήνα, όπως την άνοιξη του 2020.
«Καμπανάκι» για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας έκρουσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Δήλωσε (MEGA) πως όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.
Ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει κλιμακωτά σε νέα μέτρα ωστόσο εάν συμβεί αυτό θα γίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Το όριο των 20.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19 έσπασε χθες στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Παρατηρήθηκε μικρή μείωση στις διασωληνώσεις και αύξηση στις εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας.