Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα

Estimated read time 1 min read

Εφ.Συν./Μάριος Βαλασόπουλος

Εισαγγελική έρευνα με τον χαρακτήρα του επείγοντος ξεκινά για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, με αρχή την Πεντέλη, ανάμεσα σε Ντράφι και Νταού, και επεκτάθηκαν σε Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη καθώς και για αυτή που ξέσπασε χθες σε περιοχές των Μεγάρων.

Με εντολή της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η προϊσταμένη τής Εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ Ζητά τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με στόχο την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, προς κάθε κατεύθυνση, για τα αίτια των πυρκαγιών που προκάλεσαν καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και αγροτικών εκτάσεων και περιουσιών κατοίκων.

Η κυρία Γκανέ ζητά να μελετηθούν τα στοιχεία και να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων που αφορούν τα αδικήματα του εμπρησμού, εμπρησμού δάσους και παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες που θα τεθούν στη διάθεση της εισαγγελικής Αρχής συμπεριλαμβανομένων μηνύσεων που ενδέχεται να υποβληθούν από πολίτες.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από εισαγγελέα ο οποίος καλείται να ελέγξει εξονυχιστικά και να ερμηνεύσει τα δεδομένα των δύο συμβάντων που έπληξαν την Αττική προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και απώλειες περιουσιών, σπιτιών και οχημάτων, ώστε να προσδιορίσει αν προκύπτουν ενδείξεις για την απόδοση ευθυνών και να εντοπίσει ποιοι είναι οι υπαίτιοι.

Το σενάριο του εμπρησμού

Το σενάριο περί εμπρησμού στην Πεντέλη άρχισε να κυκλοφορεί από χθες, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Χρήστο Στυλιανίδη να αφήνουν υπόνοιες, το ίδιο έκανε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ότι, στις 19 Ιουλίου, σημειώθηκαν δύο σχεδόν ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών στις 17.19, για να προσθέσει ότι ήδη ελέγχονται τα δεδομένα από τα ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

«Ελέγχονται όλα τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα σχεδόν δύο μέτωπα που μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό που πήγε εκεί προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, η πυρκαγιά όμως μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εκεί και κατηύθυνε την πυρκαγιά νότια προς το Ντράφι».

«Προσπαθήσαμε να μην κινδυνεύσει ούτε ένας συμπολίτης μας. Οι πυροσβέστες μας έκαναν το καλύτερο δυνατό σε πρώτο χρόνο, προσπάθησαν να είναι σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν να μην κινδυνεύσει κανένας συμπολίτης μας», υπογράμμισε.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author