Επίδομα 132.000 ευρώ τον χρόνο στην Τρας για τις μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία

Estimated read time 1 min read

Τι δείχνει δημοσκόπηση για τους επίδοξους διαδόχους του Συντηρητικού κόμματος

Ηχηρές είναι οι φωνές που καλούν την Λιζ Τρας –που πρόσφατα παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας– να μη δεχθεί να λάβει το επίδομα που δίνεται σε πρώην πρωθυπουργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η πρώην ηγέτιδα των Τόρις θα λαμβάνει επίδομα 132.000 ευρώ τον χρόνο για τις μόλις 44 μέρες που ήταν πρωθυπουργός της χώρας. 

«Το να εργάζεσαι 45 μέρες δεν πρέπει να σου δίνει σύνταξη που είναι πολλαπλάσια από αυτήν που παίρνουν οι απλοί άνθρωποι έπειτα από δουλειά μιας ζωής», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι στο ραδιόφωνο LBC.

Στο ίδιο πνεύμα και ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ: «Δεν θα έπρεπε να λάβει το επίδομα. Έπειτα από 44 ημέρες στην εξουσία, δεν το άξιζε αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι έπεται από μόλις έξι χαοτικές εβδομάδες στην εξουσία, η Τρας υπέβαλε την παραίτησή της, καθώς δεχόταν τεράστια πίεση από το ίδιο της το κόμμα. Με τον τρόπο αυτό έγινε η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία.

Πλέον, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διάδοχη κατάσταση, με τους Τόρις να βρίσκονται υπό κρίση και την αντιπολίτευση να ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Οι πολίτες λένε «όχι» στον Τζόνσον

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «παρών» και ανακοίνωσε πως θέλει να αναλάβει ξανά τις τύχες του Συντηρητικού κόμματος και της Βρετανίας. Ωστόσο δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει ότι οι πολίτες θα ψήφιζαν τον Ρίσι Σούνακ (σε ποσοστό 44%) έναντι του Μπόρις Τζόνσον (31%), σε μια πιθανή μονομαχία. 

Επίσης, σε μονομαχία του Σούνακ και της Πένι Μόρντοντ, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτιμά τον πρώτο, έναντι 23% που τάσσεται στο πλευρό της δεύτερης. 

Τέλος κι η Μόρντοντ φαίνεται να κερδίζει οριακά τον Τζόνσον (με ποσοστά 36% και 33%, αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πάντως πως δεν είναι στο χέρι των Βρετανών πολιτών το ποιος θα αναδειχθεί πρόεδρος των Τόρις και πρωθυπουργός.

→ Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής και πως «κλίνει» προς την υποστήριξη του Τζόνσον.

Η διαδικασία

Οι διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών ώστε να θέσουν υποψηφιότητα με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 28 Οκτωβρίου. Το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αξιώματα, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι μόνο 357.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας «Επιτροπής 1922», Γκράχαμ Μπρέιντι, , οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας. Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα.

Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο μόνο οι δύο πρώτοι. 



Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author