Ενεργειακή κρίση: Οι διαφωνίες και οι συμβιβασμοί για το πλαφόν

Estimated read time 1 min read

Με την ενεργειακή κρίση ante portas, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο να ενεργοποιήσουν την πιο επιθετική ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό από το φυσικό αέριο, με κοινά μέτρα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν εκτός ατζέντας, παρά τις πιέσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. «Αγκάθι», βεβαίως, είναι το θέμα του πλαφόν στο αέριο, για το οποίο, κατά πώς φαίνεται, δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια απόφαση σήμερα.

Κατά τα φαινόμενα, οι χώρες της Ευρώπης προσέρχονται στη σημερινή συνεδρίαση με κοινή γραμμή για το θέμα της ανάγκης μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την ανάγκη ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, που στη συνέχεια θα διατίθενται για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ακόμα, συμφωνία υπάρχει και για την ανάγκη να «πλαφοναριστούν» οι χονδρικές τιμές στην παραγωγή ρεύματος από άλλες πηγές πλην του αερίου (ΑΠΕ, λιγνίτης κ.ο.κ.).

Με άλλα λόγια, παρά τις επιμέρους διαφωνίες επί των προτάσεων και της Κομισιόν, η προσέγγιση είναι κοινή. Βασική διαφωνία παραμένει, όμως, το θέμα του αερίου, με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα περάσει στο επίπεδο των ηγετών. Σημειωτέον, παρά την κοινή γραμμή, και η Ελλάδα έχει επιφυλάξεις για μέτρα, επί των οποίων υπάρχει κοινή προσέγγιση, όπως για το ύψος του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, καθώς η χώρα μας έχει ήδη εφαρμόσει ένα πιο φιλόδοξο μοντέλο.

Πλαφόν παντού

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται δια του αρμόδιου υπουργού κ. Σκρέκα στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών ζητώντας τη λήψη γενναίων αποφάσεων που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση και το εύρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που πλήττει ήδη όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες της Ε.Ε.

Μάλιστα, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, στην ατζέντα της συζήτησης είναι ήδη πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η Κομισιόν εξετάζει ήδη και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Το εν λόγω μοντέλο, μάλιστα, έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος κ. Σολτς.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του prorothema.gr, υπογραμμίζουν ότι ότι η Ελλάδα επιμένει στην πρότασή της για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου κάθε μορφής απ΄ όπου κι αν προέρχεται και όχι μόνο του ρωσικού, προκειμένου να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, ζητούν παρέμβαση στην «πηγή» στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο TTF, όπου και διαμορφώνονται οι τιμές και όχι «μαχαίρι» στους αγωγούς, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα «ξαφνικό θάνατο» στη ροή του αερίου και άρα σημαντικό πλήγμα στα εθνικά αποθέματα και στην ενεργειακή επάρκεια.

Αποφάσεις τώρα

Πολιτικά, πάντως, παρά τις δυσκολίες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι της άποψης ότι η Ένωση πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι θα πάρει μέτρα από κοινού και δεν θα μείνει στις επιμέρους επιφυλάξεις που υπάρχουν για συγκεκριμένα μέτρα. Και μπορεί το ζήτημα του πλαφόν να είναι σχεδόν…φετίχ της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε ανοιχτή συνεννόηση με το Παρίσι, το οποίο δεν έχει άμεση εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, στις υπόλοιπες ενότητες, όμως, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει λύση.

Επόμενο στάδιο, πάντως, είναι η ομιλία της κ. Φον Ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο στις 14 του μήνα, ενώ οι ηγέτες θα συζητήσουν επί των ενεργειακών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, στις 6-7 Οκτωβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:


Βασίλισσα Ελισάβετ: Πέθανε στα 96 της χρόνια

Τουρκική προβοκάτσια οι μετανάστες στον Έβρο: Δεν εντοπίστηκε ούτε ένας σε ελληνική νησίδα


Ελισάβετ: «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαδοχή της βασίλισσαςΠηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author