Εμβόλιο: Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση για τους 40-49 ετών

Frank Rumpenhorst/Pool via REUTERS

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστό το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών (ενδεχομένως με την διάκριση 40-44 και 45-49), όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν η ηλικιακή ομάδα 40-49 θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ή αν θα είναι δικαιούχος για όλους τους τύπους των εμβολίων, είπε ότι «αυτό απαντηθεί μέχρι την Δευτέρα».

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών θα ανοίξει το Σάββατο 24 Απριλίου, ενώ πριν από δύο ημέρες άνοιξε για την ομάδα 55-59 και κατά προτεραιότητα για τους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι όσοι κλείσουν τώρα το ραντεβού θα εμβολιαστούν εντός του Μαΐου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαΐου αρχίζουν και οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας τόνισε ότι το εμβόλιο της J&J «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και οι παρενέργειες του είναι εξαιρετικά σπάνιες». [Διαβάστε]

Σημειώνεται ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά την Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα. Μόνο την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Οι εμβολιασμοί για τους 30-39 ετών με το εμβόλιο της ΑΖ αναμένεται να αρχίσουν την Μ. Τετάρτη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδας, για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα, ξεπερνά το 60%, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλη απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εκτίμησε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί η ανοσία αγέλης


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr