Εμβολιασμός στην Ελλάδα: Οι νέοι έβαλαν τα… γυαλιά στους γονείς τους -Τι δείχνουν οι χάρτες του ECDC | ΥΓΕΙΑ

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα -όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση- προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο από τα στοιχεία του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά των ηλικιακών ομάδων έναντι του εμβολίου.

Οπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ μόλις έσπασε το φράγμα των 150 εκατομμυρίων εμβολιασμών, με το 25% να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση. Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τον Ιούλιο προκειμένου να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους χάρτες που ανήρτησε ο ECDC φαίνεται πως οι νεαρότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες στη χώρα μας σπεύδουν να εμβολιαστούν, εν αντιθέσει με τους άνω των 60 ετών, που παραμένουν σε σχετικά χαμηλά ποσοστά.
Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα:

 • Οι άνω των 80 ετών σε ποσοστό 62,8%
 • Οι 70-79 σε ποσοστό 63,4%
 • Οι 60-69 ετών σε ποσοστό 45,3%
 • Οι 50-59 σε ποσοστό 11%
 • Οι 25-49 ετών σε ποσοστό 5,49%
 • Οι ηλικίες 18-24 ετών σε ποσοστό 1,2%

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τους άνω των 60 ετών έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Των 30άρηδων άνοιξε τη Μ. Τρίτη 27/4, των 40-44 άνοιξε Μ. Τετάρτη, και Μ. Σάββατο εκείνη των 45-49 ετών, ενώ για τους 50-54 είχε ανοίξει στις 24 Απριλίου.

Ο χάρτης του ECDC με τις επιδόσεις της Ελλάδας στον εμβολιασμό

Ο χάρτης του ECDC με τις επιδόσεις της Ελλάδας στον εμβολιασμό
Ο χάρτης του ECDC με τις επιδόσεις της Ελλάδας στον εμβολιασμό

Είναι ενδεικτικό ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το κλίμα είναι αντιστρόφως ανάλογο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC:

 • Στην Ιρλανδία και στην Ισπανία οι άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 100%!
 • Στη Δανία το ποσοστό είναι 99%
 • Στην Ισλανδία 98,9%
 • Σε Σουηδία και Πορτογαλία η ίδια ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 92,2%
 • Στη Φινλανδία σε ποσοστό 90,4%
 • Στην Ιταλία 85%
 • Στο Βέλγιο, οι άνω των 80 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση κατά 86%.

Οι εμβολιασμοί στην ηλικία άνω των 18 ετών στη χώρα μας

Οι εμβολιασμοί στην ηλικία άνω των 18 ετών στη χώρα μας
Οι εμβολιασμοί στην ηλικία άνω των 18 ετών στη χώρα μας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, χαμηλά είναι τα επίπεδα εμβολιασμού και των υγειονομικών στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό 62,5% φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μεταξύ 16 χωρών που έχουν δώσει επίσημα στατιστικά.

Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στην Ελλάδα

Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στην Ελλάδα
Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στην Ελλάδα

Η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία»

Πάντως, αυτόν τον μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία» στη χώρα μας. Από αύριο, 5 Μαΐου, αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος, με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων, με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Επίσης, στόχος είναι τα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν σε 7ήμερη βάση μέχρι τα μεσάνυχτα.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Επιχείρηση ”Ελευθερία” προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, πάντα με ασφάλεια και σεβασμό προς τους πολίτες. Πλέον, όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε το επόμενο δίμηνο

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr