Ελληνοτουρκική κρίση: Εντός υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, εκτός ορίων ο Ερντογάν – Άμυνα

«Παιχνίδια με την φωτιά». Αυτή την τακτική επέλεξε για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν προκειμένου να «απαντήσει» στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Έτσι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis φέρεται να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ώστε με πρόσχημα τις σεισμικές έρευνες να δημιουργήσει «τετελεσμένα» στο πλέον ανατολικό σημείο της. Η δραστηριότητα του Oruc Reis εποπτεύεται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που φέρεται να έχει απευθύνει προειδοποιήσεις στο τουρκικό πλοίο. Έτσι λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη κρίση της 21ης Ιουλίου καταγράφεται νέα παράταξη πολεμικών πλοίων και από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας καθεστώς ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Οι τουρκικές πρακτικές έχουν από χθες προκαλέσει την δυσφορία και την αντίδραση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αποτελεί όμως ερώτημα το πόσο ο Ρετζέπ Ερντογάν σκοπεύει να «τεντώσει το σχοινί», αφού η τουρκική NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis έχει ημερομηνία λήξης την 23η Αυγούστου.

Είναι φανερό ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν την τουρκική αντίδραση στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Όχι μόνον γιατί η τουρκική NAVTEX φαίνεται να αφορά οριακά στα σημεία που έχουν οριστεί στο κείμενο των δύο χωρών. Επίσης επειδή ο Ερντογάν συνέδεσε την κίνησή του με έκκληση για διάλογο των χωρών της Μεσογείου με στόχο να βρεθεί «φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», Τόνισε παράλληλα σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί να «εγκλωβιστεί στις ακτές της». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμίτ Ακσόι αποκάλεσε την Μεσόγειο, θάλασσα που «τελεί υπό τουρκική κυριαρχία για αιώνες».

Φωτογραφία του Oruc Reis που διέρευσε σε τουρκικά ΜΜΕ

Σε αυτό το κλίμα είναι προφανές ότι η «ερευνητική δραστηριότητα» του Oruc Reis αποτελεί πρόσχημα. Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές που υπήρξαν είναι αδύνατη η διενέργεια σεισμολογικών ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Έτσι αντικειμενικός σκοπός της Άγκυρας μοιάζει να είναι η επίδειξη πυγμής, και η πρόθεση αίσθησης επικυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά αναμένεται να επιχειρήσει την δημιουργία τελεσμένων υποστηρίζοντας ότι πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή, γεγονός που η ελληνική πλευρά θα αρνηθεί.

Αναπάντητο έως στιγμής ερώτημα είναι το αν η τουρκική πλευρά θα εξαντλήσει τα χρονικά όρια της NAVTEX που εξέδωσε και η οποία αμφισβητήθηκε άμεσα από την ελληνική πλευρά. Επίσης πως επιδιώκει να τελειώσει αυτό που ή ίδια ξεκίνησε μια και δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ελληνική θέσεων σχετικά με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Ενημέρωση κι επιφυλακή

Οι συνθήκες είναι προφανώς πιο κρίσιμες συγκριτικά με την κατάσταση που υπήρχε τον Ιούλιο και έχουν προκαλέσει την ανησυχία τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό σήμερα θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τηλεφωνικές επικοινωνίες. Εξυπακούεται ότι σε καθεστώς πλήρους επιφυλακής και ετοιμότητας βρίσκονται στο σύνολό τους οι ένοπλες δυνάμεις.

Μάλιστα στην χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, έχουν εξεταστεί τα σενάρια εξέλιξης της κατάστασης και οι αντιδράσεις της ελληνικης πλευράς σε κάθε περίπτωση.

Ελληνοτουρκική κρίση: Εντός υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, εκτός ορίων ο Ερντογάν
Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού