Εκρήξεις στη Βηρυτό: Πώς βρέθηκαν οι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας στο Λίβανο – Κόσμος

Οι πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό την Τρίτη (04/08) το απόγευμα, αποτέλεσμα όπως φαίνεται των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που είχαν κατασχεθεί το 2014 και βρίσκονταν αποθηκευμένοι από τότε σε αποθήκη του λιμανιού της λιβανικής πρωτεύουσας, φέρνει στο προσκήνιο μια άλλη πτυχή του θέματος που έχει να κάνει με την Χεζμπολάχ και την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μιας δράσης που έχει να κάνει ακόμα και με την Κύπρο.

Ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι λιβανικές Αρχές σχετικά με το φονικό αυτό φορτίο, όπως από το πού προήλθε, για ποιον προοριζόταν και ποιες ήταν συνθήκες φύλαξής του στη Βηρυτό, δεν θυμίζουν μόνο τη φονική έκρηξη στο Μαρί στην Κύπρο το 2011, αλλά και μία άλλη υπόθεση εντοπισμού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας το 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Philenews.com, τον Μάιο του 2015 η κυπριακή Αστυνομία έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κατοικία στη Λάρνακα αγοράστηκε από μέλος της Χεζμπολάχ κι ότι εντός της οικίας αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα λάμβαναν χώρα στο έδαφος της Δημοκρατίας και σε βάρος στόχων ξένων συμφερόντων.

Οι Αρχές προχώρησαν στις 27 Μαΐου στη σύλληψη ενός 26χρονου τότε Λιβανέζου κατόχου καναδικού διαβατηρίου ενώ σε έρευνα στην οικία εντοπίστηκαν στο υπόγειό της 447 χάρτινα κιβώτια που περιέχονταν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία συνολικού βάρους 8,2 τόνων.

Εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό μετά τη μεγάλη έκρηξη