Εκδικάστηκε η αίτηση προσωρινών μέτρων της κόρης του Μίκη

Μαργαρίτα Θεοδωράκη και Νίκος Κουρής (δεξιά) σε παλαιότερη φωτογραφία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μαργαρίτα Θεοδωράκη κατά Νίκου Κουρή ● Σήμερα αναμένεται η απόφαση ● Τι ισχυρίζεται η κάθε πλευρά.
Εκδικάστηκε χθες η αίτηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη για λήψη προσωρινών μέτρων κατά του Νίκου Κουρή (βλέπε χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.») που είναι γνωστός με το όνομα Νίκος Θεοδωράκης εδώ και πολλά χρόνια και εμφανίζεται ως γιος, εκτός γάμου, του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ζήτησε με σχετική αίτησή της τη λήψη προσωρινής διαταγής ώστε ο Νίκος Κουρής να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο Θεοδωράκης, παρ’ όλο που το χρησιμοποιούσε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα εν γνώσει του Μίκη και όταν αυτός ήταν εν ζωή.
Η χθεσινή εκδίκαση για λήψη προσωρινών μέτρων ήταν τυπική καθώς ο εγκαλούμενος κλήθηκε να αποδείξει αν χρησιμοποιεί νόμιμα το όνομα αυτό (αν έχει δηλαδή αναγνωριστεί από τον Μίκη ως γιος του ή αν έχει λάβει αυτό το επώνυμο με δικαστική απόφαση). Η απόφαση περί προσωρινών μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Η τακτική δικάσιμος επί της ουσίας της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Μαργαρίτας Θεοδωράκη θα προσδιοριστεί και θα εκδικαστεί σε άλλο χρόνο.
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τόσο στην αίτησή της προς τη Δικαιοσύνη όσο και με χθεσινές δηλώσεις της, υποστηρίζει πως ο Νίκος Κουρής δεν είναι γιος του Μίκη και πως, χρησιμοποιώντας το όνομα Θεοδωράκης, επικαλούμενος πατρική συγγενική σχέση με τον μουσικοσυνθέτη, «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας» του πατέρα της.
Από τη μεριά του ο εγκαλούμενος δήλωσε χθες προς τα ΜΜΕ ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του για να αποδείξει ότι είναι γιος του Μίκη, μεταξύ των οποίων και την εξέταση DNA ανάμεσα στον ίδιο και τα νόμιμα παιδιά του Μίκη, προκειμένου να αποδειχθούν και τυπικά όσα υποστηρίζει.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η υπόθεση αυτή θα τραβήξει σε μάκρος χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη να επικαλεστεί παραγραφή του δικαιώματος διεκδίκησης πατρότητας από τον Νίκο Κουρή και να μη δεχτεί να υποβληθεί σε εξέταση DNA.
Ο συνήγορος της κ. Θεοδωράκη, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με δηλώσεις του χθες στα ΜΜΕ επιχείρησε να απαξιώσει το αίτημα για εξέταση DNA με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν ζήτησε ο Νίκος Κουρής από τον Μίκη όταν αυτός ήταν εν ζωή. Ομως με μια τέτοια εξέταση θα έληγε οριστικά το ζήτημα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς και δεν θα έμενε ανοιχτό το ηθικό ζήτημα: να είναι δηλαδή ο Νίκος Κουρής γιος του Μίκη αλλά να μην μπορεί να το αποδείξει λόγω του ότι η αντίδικη πλευρά επικαλείται το τυπικό της νομοθεσίας.
Η «Εφ.Συν.» παρακολουθεί στενά το ζήτημα και έχει στη διάθεσή της έγγραφα από τις παρακολουθήσεις που έκανε η Ασφάλεια στον κρατούμενο Μίκη την περίοδο της χούντας, τα οποία λένε ότι ήταν εν γνώσει των τότε αρχών πως ο μουσικοσυνθέτης είχε αποκτήσει γιο, εκτός γάμου, με την οικιακή του βοηθό Αλεξάνδρα Σαμοΐλη που είναι και μητέρα του Νίκου Κουρή. Αναλυτικότερα και εκτενέστερα σε αυτό το ζήτημα θα επανέλθουμε εάν και εφόσον χρειαστεί, καθώς μένει να δημοσιοποιηθεί η διαθήκη του μουσικοσυνθέτη στην οποία λέγεται πως υπάρχει αναφορά στο θέμα.