Οι ειδικοί εισηγούνται παράταση του lockdown μέχρι και τις 15 Μαρτίου την ώρα που συνολικά η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει πλέον το 95%
«Πειθαρχία και υπομονή»
Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για την ανάγκη επιβολής ενός σκληρού και ολικού lockdown για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η υφιστάμενη κατάσταση.
Παράλληλα υποστήριξε πως χρειάζεται «πειθαρχία και υπομονή και ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε τα μέτρα που έχουν επιβληθεί».
Ο γιατρός τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε σε πιο σκληρό lockdown με κλειστό ότι μπορεί να είναι κλειστό και αύξηση της τηλεργασίας, ενώ ανέφερε πως η εστίαση δεν πρέπει να ανοίξει ούτε μέχρι το Πάσχα και θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα επαναλειτουργήσει.
Επίσης, σημείωσε πως ούτε τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν ακόμα γιατί ίσως προκληθεί μεγάλο «τσουνάμι» κρουσμάτων.
«Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος» είπε ο κ. Παυλάκης.
Παράταση «βλέπουν» Γώγος – Σαρηγιάννης
Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα άφησαν ανοιχτό με δηλώσεις τους ο Χαράλαμπος Γώγος και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώνας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να χρειαστεί παράταση μιίας εβδομάδας.
Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και ταυτόχρονα επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι «βαθιά κόκκινη περίοδος» ενώ επανέλαβε ότι αυτό το 15νθήμερο είναι κρίσιμο.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.
Όπως είπε από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορονοϊός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.
Σχετικά με την Τσικνοπέμπτη ο κύριος Γώγος είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ αναφορικά με το Πάσχα δήλωσε ότι τότε μπορεί να ανοίξουν και οι εκκλησίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης που μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα.
«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ακόμη ο καθηγητής ο οποίος αποκάλυψε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.
Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.
Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop.
Ράπτη: Δεν έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown έως την Καθαρή Δευτέρα άφησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης».
Διευκρίνισε πάντως ότι «την Παρασκευή θα κριθεί η παράταση του lockdown». «Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους» σημείωσε.
«Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας…» «Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 960.000 εμβολιασμούς» παρατήρησε ωστόσο.
«Τα νοσοκομεία μας έχουν αυτή τη στιγμή ασφυκτική πίεση έχουμε μπροστά μας μιας δύσκολη εβδομάδα. Χθες έγιναν περίπου 26.000 τεστ και είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες πόλεις, η Αττική έχει 569 κρούσματα, που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα έχει αυξημένη ανάγκη σε κλίνες» είπε η υφυπουργός.
Όπως τόνισε «θα προσθέσουμε κλίνες παραχωρημένες από το στρατό στο ΝΙΜΤΣ, 120 κλίνες (και ΜΕΘ) για περιστατικά non COVID, θα συνεργαστούμε και με τον ιδιωτικό τομέα εφόσον κι όταν χρειαστεί, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία να πάρουν περιστατικά non COVID και ΜΕΘ nov COVID. Πρέπει το ΕΣΥ να ενισχύεται και θα ενισχύεται καθημερινά. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δίνουν καθημερινά περισσότερες κλίνες για COVID για να ανταποκριθεί το σύστημα».
Είμαστε προς το τέλος μια δύσκολης περιόδου. Εκτιμώ ότι αν όλοι συστρατευθούμε, στη γραμμή ότι έχουμε λίγο ακόμα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία (της αγέλης) σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του ευάλωτου πληθυσμού αυτό μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι αρχές Μαΐου μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα βγούμε από το τελευταίο lockdown» δήλωσε η κ. Ράπτη.
Το σχέδιο για καταστήματα και σχολεία
Η αγορά θα είναι το πρώτο βήμα της άρσης του lockdown, βήμα που θα προηγηθεί του ανοίγματος των σχολικών μονάδων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς click away στις 8 Μαρτίου. Είναι γνωστό ότι η αγορά έχει ήδη καταβαραθρωθεί στο σύνολό της σχεδόν, με ανυπολόγιστες ζημίες τόσο στις κατηγορίες ένδυσης-υπόδησης όσο και στην κατηγορία της εστίασης που είναι αυτήν τη στιγμή ο «μεγάλος ασθενής» συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Όλα αυτά φυσικά, εάν το επιτρέψουν τα στοιχεία για την διασπορά του κορονοϊού.
Το επόμενο βήμα για την άρση του lockdown θα είναι το άνοιγμα των σχολείων. Προτεραιότητα θα έχουν αυτήν τη φορά οι μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η επιλογή αυτή προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες διότι σύμφωνα με μελέτες, οι μεγαλύτεροι μαθητές που έχουν μολυνθεί με τον ιό, συνήθως εμφανίζουν κάποια συμπτώματα και έτσι είναι εύκολο να απομονωθούν ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Σε αντίθεση με τους μαθητές του δημοτικού οι οποίοι ακόμα κι αν έχουν μολυνθεί με τον ιό, συνήθως είναι ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα να τον διασπείρουν.