Εισηγήσεις για πανελλαδικό αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου, αύριο οι αποφάσεις | Ειδήσεις

Προς το παρόν κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν έχει βοηθήσει ώστε να «πέσουν» τα κρούσματα. Σε αυτό παίζει ρόλο η βρετανική μετάλλαξη όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το νοσοκομείο Σωτηρία σήμερα. 

Locdown τύπου Μαρτίου εισηγούνται οι ειδικοι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν μέλη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα προτείνουν  15νθημερο αυστηρό lockdown, σε όλη τη χώρα στην αυριανή ολομέλεια. 

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι στην ουσία δηλαδή η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διαρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν αυτό αποφασιστεί τότε θα επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 του μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν ακόμα πιο εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά και η αυστηροποίηση της χρήσης των κωδικών 4 και 6 που στέλνουμε με SMS στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι πιο αυστηροί έλεγχοι για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά στον κωδικό 6 αυτό που εξετάζεται είναι η χρήση του να γίνεται με μετακινήσεις μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. 

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που ο κωδικός έξι χρησιμοποιήθηκε για βόλτες σε μακρινούς δήμους από τον τόπο κατοικίας, αλλά και για συναντήσεις για καφέ ή κοκτέιλ σε πάρκα και πλατείες.

Τι συζητήσαν στο Μαξίμου

Μια έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, εξετάστηκε νοσοκομεία να χωριστούν σε COVID και non Covid.

Ορίστηκε επίσης επίσης ομάδα ειδικών η οποία επεξεργάζεται και θα προτείνει «έξυπνες» λύσεις που θα επιτρέψουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 16 Μαρτίου και με κύριο στόχο να μην παραταθεί το lockdown μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλεί και το θέμα των μεταλλάξεων και η οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ. 

Μεταξύ άλλων φαίνεται να συζητούν τη διενέργεια περισσότερων τεστ, πιο αυστηρή και σχολαστική επιτήρηση των κρουσμάτων κ.α. και ενώ ειδικότερα για το λιανεμπόριο, θεωρούν ότι μπορούν να επεξεργαστούν τρόπους ώστε να ανοίξει. 

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η αποστολή του sms στο 13032 που έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν επιτρέπεται να στείλεις και δεύτερο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη (03.03.2021) ώστε να γνωστοποιήσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.  H σύσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 11, αντί για την Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένο.

Οι επιδημιολόγοι, πάντως, διαμηνύουν ότι πλέον οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, είναι πολιτικές, αφού η επιδημιολογική κατάσταση και η πίεση του ΕΣΥ, είναι δεδομένες. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία και να πάρει αποφάσεις για την εξισορρόπηση όλων αυτών, σημειώνουν.

 «Δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα στην πράξη»

Ο κ. Σαρηγιάννης πάντως είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown».

Και πρόσθεσε: «Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr