Εικόνες ντροπής στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Δεν χωρούσαν στην αίθουσα ούτε οι δικηγόροι

Estimated read time 1 min read

 

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ξεκίνησε η δίκη για την πυρκαγιά και την τραγωδία στο Μάτι Αττικής, με θύματα 104 νεκρούς και 30 εγκαυματίες. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί για τις 7 Νοεμβρίου, καθώς η μικρή αίθουσα του κτιρίου 9 δεν μπορούσε να χωρέσει τους περισσότερους από 200 μάρτυρες της υπόθεσης, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους. Το αποτέλεσμα ήταν η έδρα να αποφασίσει τη διακοπή της διαδικασίας.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας περισσότεροι από 200 μάρτυρες, αλλά και συγγενείς των θυμάτων, είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια, ενώ στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων είχαν τοποθετήσει ένα πανό που έγραφε “104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση”.

Η διαδικασία όμως ήταν επεισοδιακή με πολλούς δικηγόρους να φώναζαν από τα παράθυρα: “Ντροπή! Διακόψετε να βρεθεί άλλη αίθουσα, σας μιλάμε από τα παράθυρα!”. Πολλοί από αυτούς έλεγαν πως περίμεναν ότι η Πολιτεία θα είχε λάβει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης δίκης. Στην αίθουσα που έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης δεν μπορούν να χωρέσει ούτε καν οι 21 κατηγορούμενοι. Η εικόνα, όπως ειπώθηκε από πολλούς δικηγόρους που δεν κατάφεραν καν να μπουν στην αίθουσα, “τραυματίζει” την αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Χαρακτηριστικό των εικόνων αποτέλεσε η φράση δικηγόρου που βρισκόταν έξω από το κτίριο, ο οποίος δήλωσε “παρίσταμαι εκτός αιθούσης”.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Παράλληλα, το δικαστήριο, εν Συμβουλίω, θα εξετάσει την αίτηση αποχής που δήλωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα, συγγενείς των θυμάτων, για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος θα ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι επόμενες συνεδριάσεις, όπως είπε η πρόεδρος, θα διεξαχθούν σε μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου με πρώτη τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Οι επόμενες δικάσιμοι που έδωσε η πρόεδρος είναι για τις 8, 11 και 14 Νοεμβρίου.

Πηγή: THETOC

Πηγή άρθρου tvstar.gr

You May Also Like

More From Author