Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τον Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος

Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τον Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος

Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις πληθαίνουν στην παγκόσμια σκακιέρα, οι ηγέτες ΗΠΑ και Γαλλίας συναντήθηκαν στο πλαίσιο ενός ενωτικού κλίματος. Αυτό σχολίασαν, άλλωστε, και τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, που εστίασαν στο ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες, τη στιγμή που η Ρωσία εξακολουθεί να διατυπώνει απειλές, η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας ταλανίζουν τον πλανήτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γάλλο ομόλογό του εστίασε στις εμπρηστικές κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ νωρίτερα οι δύο είχαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.


000_32X727G__1_

Στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύτηκε από τη σύζυγό του, Μπριζίτ, στη δεύτερη επίσκεψή τους για συνάντηση με Αμερικανό πρόεδρο από το 2018, οπότε τους είχε υποδεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η βαθιά και ισχυρή αμερικανογαλλική σχέση τέθηκε από την αρχή στο μενού των συνομιλιών.

«Είναι πραγματική τιμή να είμαι οικοδεσπότης στην πρώτη σας επίσκεψη στις ΗΠΑ υπό αυτήν την αμερικανική ηγεσία και να γιορτάζουμε τον δυνατό δεσμό που συνδέει τη Γαλλία με τις ΗΠΑ» τόνισε ο Μπάιντεν ο οποίος αναφέρθηκε στο ζεύγος Μακρόν με τον χαρακτηρισμό «στενοί φίλοι».000_32X28JL000_32X67BG

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Ο Μπάιντεν και ο Μακρόν δεσμεύτηκαν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση.
Παράλληλα, Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».

Οι δύο πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκαν ιδίως να της παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, δε, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τον Πούτιν, αλλά μόνο εάν ο Ρώσος ομόλογός του εκφράσει την επιθυμία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία -και πάντα σε συνεννοήση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Τι περιελάμβανε το μενού

Όσον αφορά τον χώρο του δείπνου, ήταν διακομισμένος στα χρώματα του μπλε και κόκκινου ενώ το μενού περιελάμβανε αστακό, χαβιάρι αλλά και κρέας.menu1menu2

Σε αντίθεση με το δείπνο των Τραμπ, οι Μπάιντεν σέρβιραν χαβιάρι και αστακό σε βουτυρόπαστα για πρώτο πιάτο, μοσχαρίσιο Calotte και σαλάτα με νεροκάρδαμο για κυρίως πιάτο.

Ο Τραμπ είχε προτιμήσει gateau με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα ντομάτας και πλατό με αρνί. Τα δύο δείπνα όμως είχαν ένα κοινό, το επιδόρπιο: παγωτό crème fraiche.

Η απάντηση των χωρών τους στις «προκλήσεις» της Κίνας

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας δεσμεύτηκαν σήμερα να “συντονίσουν” την απάντηση των χωρών τους στις “προκλήσεις που θέτει η Κίνα”, κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν επίσης “με την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή”, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ουάσινγκτον.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν τον “σεβασμό” τους για τους Ιρανούς που “διαδηλώνουν με σθένος” υπέρ των “θεμελιωδών ελευθεριών τους”, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.26535995

Οι δύο πρόεδροι χαιρετίζουν “τις γυναίκες και τους νέους” που διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, “για τα οποία το Ιράν έχει δεσμευτεί ενυπόγραφα και τα οποία παραβιάζει”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν οι χώρες τους να προχωρήσουν σε μια “αμοιβαία επωφελή” οικολογική μετάβαση.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την επιθυμία τους “να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα”, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να εργαστούν για να “συγχρονίσουν” τις προσεγγίσεις τους στον τομέα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, μετά τις τριβές για τη βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ.

“Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε πρακτικούς τρόπους για να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, της παραγωγής και της καινοτομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

“Αποφασίσαμε από κοινού να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας και τις ατζέντες μας για τις επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας αναδυόμενες βιομηχανίες όπως οι ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι μπαταρίες”, διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι “εις βάρος της Ευρώπης”.

Η παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων “δεν ήταν η πρόθεση” πίσω από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μάλλον μια ακούσια συνέπεια, δήλωσε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρώπη πρέπει “να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο δυνατά” για να έχει “την ίδια φιλοδοξία” όσον αφορά τη βιομηχανία σε σχέση με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μακρόν. “Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Με εισαγγελική εντολή απαγορεύεται στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές

Μουντιάλ 2022: Μετά το παγκόσμιο κύπελλο το Κατάρ ονειρεύεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γερμανός βουλευτής παράτησε σύντροφό του και τρία παιδιά για μία πρώην πορνοστάρΠηγή άρθρου www.protothema.gr