Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Ποινική δίκη – πολιτικά επίδικα – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Μια ακόμη δίκη με σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά επίδικα, έρχεται από σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο ενώ συνεχίζεται αυτή της Χρυσής Αυγής: Η δίκη των κατηγορούμενων για την δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου (Zackie). Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα -παρότι η δολοφονία που διερευνείται τελέστηκε το 2018 – εκτός από το ποινικό της μέρος, επαναφέρει αντικειμενικά το πολιτικό ζήτημα της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ και την συνταύτισή των πρακτικών της με αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις.

Συνολικά πρόκειται για μία υπόθεση, που ίμπορεί να μην αφορά άμεσα τον φασισμό, σχετίζεται όμως τον κοινωνικό εκφασισμό. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ζακ Κωστόπουλος υπήρξε ακτιβιστής, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολέμιος της ομοφοβικής βίας. Άλλωστε υπό το πρίσμα αυτό είχαν αντιμετωπιστεί τα γεγονότα του 2018 από ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού φάσματος.

Βασική πολιτική διάσταση της υπόθεσης ειναι η στάση της αστυνομίας. Το αν και το γιατί υπάρχουν στο εσωτερικό της αντιδραστικοί θύλακοι καθώς και ο προσανατολισμός της. Το ότι 4 αστυνομικοί θα δικαστούν μαζί με τους δύο κατηγορούμενους (Σ. Δημόπουλος Α. Χορταριάς) καθώς και η συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2018 από μέριδα των ΜΜΕ να παρουσιαστεί η υπόθεση σαν «απόπειρα ληστείας με ατυχές αποτέλεσμα», δημιουργούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Θ.Πλεύρης στην γιορτή της Αστυνομίας