Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας μεσούσης του τρίτου κύματος της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται και η χώρα μας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί τόσο η ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ, με το ενδεχόμενο της επίταξης ιδιωτών γιατρών να παραμένι ανοιχτό, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη διαδικασία των self-tests.
Συγκεκριμένα την πρόβλεψη ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του ιού έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς ώστε να περιοριστεί η μετάδοση μέσα στα σπίτια.
«Θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές», επισήμανε.
Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις, με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις.
Επιπροσθέτως, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
Ο ίδιος δε εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους.
Τα κρούσματα μπορεί να πέσουν και κάτω από 1.000 στο τέλος Απριλίου, υποστήριξε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό ή θα αυξηθούν και δεν θα υπάρξει κάποιος παράγοντας όπως μια νέα μετάλλαξη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων γίνεται πιο αργά από την κάλυψή τους.
«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε.
Αντιθέτως ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα έχει απώλειες 3.000 ανθρώπων από κορονοϊό.
Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα στο «MEGA» ο διακεκριμένος γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και ως τούτου τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας.
«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.
«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο», σημείωσε.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη θα δημιουργήσουν πίεση στα νοσοκομεία. «Χρειάζεται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα, στην Αττική τουλάχιστον», επισήμανε.
Σχολιάζοντας δε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα». «Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα», υπογράμισε. Επιπροσθέτως τόνισε την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο».
«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα» συμπλήρωσε.
Στον αντίποδα οκαθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, έδωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμβουλές για ένα ασφαλές κι έξυπνο άνοιγμα.
«Η κατάσταση όπως εξήγησε δεν είναι άσπρο-μαύρο, θα πρέπει να σκεφτούμε ορθολογικά εδώ και νομίζω ότι υπάρχουν δόσεις μεγάλου ορθολογισμού στην τελευταία ανακοίνωση των μέτρων», σχολίασε ο καθηγητής σχετικά με τις «βαλβίδες εκτόνωσης» που αποφάσισε η κυβέρνηση όσον φορά το lockdown.
Επιπροσθέτως ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως κατά την γνώμη του η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών από τις 18:00 στις 21:00 είναι σωστή κίνηση καθώς διαφορετικά συμπιέζεται η κινητικότητα σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουμε ενδεχομένως και μεγαλύτερα προβλήματα με την διασπορά του ιού.
Όπως περιέγραψε, το «άνοιγμα» γίνεται με μικρά βήματα, πράγμα το οποίο είναι ορθό καθώς αυτή τη στιγμή πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας, πράγμα που εάν συνεχιστεί ίσως μας οδηγήσει στο να μην αντέξει.
Από την στιγμή που ανοίγουν τα κομμωτήρια, θα μπορούσε να πει κανείς «γιατί δεν πάμε κι ένα βήμα παραπέρα» ανέφερε διευκρινίζοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει, κατά την εκτίμηση του, επαναλειτουργία του click away σε τοπικό επίπεδο, με την προυπόθεση ότι τα καταστήματα έχουν πρόσβαση από δρόμο.
«Εάν ανοίξουν τα καταστήματα σε επίπεδο δήμου, χωρίς την μετακίνηση, για την μια πρώτη εβδομάδα και συνεχίζουμε να μετράμε ευλαβικά το τι συμβαίνει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε μετά η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας» υπογράμμισε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως σε περιθώριο δύο εβδομάδων αλλάζουν επιπρόσθετα τα καιρικά φαινόμενα.
Ταυτοχρόνως σχολιάζοντας τη χορήγηση των δωρεάν self-tests για τον κορονοιό στους πολίτες, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως αυτό ήταν κάτι το οποίο ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες εντούτοις επεσήμανε ενδεχόμενες παγίδες που εγκυμονεί η χρήση τους.
«Πέρα από την χρησιμότητα, που θα πούμε ναι, υπάρχουν δύο ερωτήματα», είπε συγκεκριμένα.
«Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα;» διερωτήθηκε τονίζοντας πως αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλους αξιόπιστους οργανισμούς.
Παράλληλα σημαντικό ερώτημα για τον κ. Μόσιαλο είναι και η εγκυρότητα τους, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί όπως είπε για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ, αφού μετά το self-test γίνονται επανάληψη με μοριακά.
Από εκεί και πέρα, υποστήριξε, το ερώτημα είναι εάν μας δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά και με αυτή την έννοια υπάρχει χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από κορωνοιό και νομίζει ότι δεν πάσχει.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες.
«Επομένως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος επισημαίνοντας εν κατακλείδι ότι σε κάθε περίπτωση είναι θεμιτό να γνωρίζουμε και τα όρια μην νομίζοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα με αυτό.
Πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Αυξημένος ο αριθμός των εισαγωγών
Αρνητικά ρεκόρ καταγράφονται εντωμεταξύ το τελευταίο 24ωρο, στους αριθμούς των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι θάνατοι.
Κρίσιμη σύμφωνα με ρεπορταζ της ΕΡΤ είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το Ιπποκράτειο, στην εφημερία του Σαββάτου, δέχθηκε 48 εισαγωγές covid-19 και 15 ύποπτα κρούσματα. Την σκυτάλη πήρε σήμερα, 21/3/2021, στις 8 π.μ, το Παπανικολάου, όπου από τις συνολικά 31 κλίνες ΜΕΘ, μόνο οι 5 είναι ελεύθερες.
Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα και στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου, το περασμένο 24ωρο, έγιναν 180 νέες εισαγωγές, ενώ 22 ύποπτα κρούσματα εξετάζονται.
Για μια από τις δυσκολότερες εφημερίες στο νοσοκομείο Γεννηματάς μίλησε άλλωστε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100.3 η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Βγήκαμε από μια εφημερία πολέμου, μπήκαν ράντζα, ενώ στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένα όλα τα κρεβάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, υπήρχαν διασωληνωμένοι ακόμα και σε απλές κλίνες με παρακολούθηση από εντατικολόγους μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid.
Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Παγώνη, 12 άτομα ήταν να μεταφερθούν σε ΜΕΘ προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν όλοι, ενώ έκανε γνωστό ότι άλλη μια παθολογική κλινική στο Γεννηματάς θα μετατραπεί σε κλινική Covid με 65 κρεβάτια.
Z. Ράπτη: Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, αν δεν έρθουν εθελοντικά
Παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ και με ιδιώτες γιατρούς καθώς αυξάνεται η πίεση που δέχεται το σύστημα από την πανδημία υπογράμμισε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. «Αν δεν έρθουν, προφανώς θα υπάρξει απόφαση για επιστράτευση των γιατρών που θα απαιτηθούν», τόνισε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Ράπτη είπε χαρακτηριστικά:
«Χθες είχαμε 180 εισαγωγές στην Αττική και 22 ανθρώπους σε αναμονή για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πίεση και διασπορά του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόσληψη γιατρών και αυτό που τόνισε ο κ. Κικίλιας είναι ότι χρειάζεται να έρθουν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα να συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ για όσο χρόνο χρειαστεί».
Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι γιατροί που θα παράσχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ αφορολόγητα συν 1.000 ευρώ περίπου για τις εφημερίες.
Αθ. Εξαδάκτυλος: Δεν αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν
Δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα η έκφραση «αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν», υποστήριξε ωστόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την επικείμενη επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο OPEN, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε χαρακτηριστικά ότι «πρώτον, δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται. Δεύτερον, λειτουργούν ως ανάχωμα προς τα νοσοκομεία και θα υπάρξει μετακίνηση επιπλέον ασθενών προς τα κρατικά νοσοκομεία, αν γίνει επιστράτευση».
«Συστηματικά, την ώρα που προσπαθούμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους, έχουμε κινήσεις που είναι λάθος. Αν εσείς είχατε την απειλή ή θα έρθετε ή θα σας φέρω με το ζόρι, θα πηγαίνατε με χαρά; Έχουμε μια διολίσθηση λαϊκισμού σε βάρος των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας την Παρασκευή επέλεξε να βγάλει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έξω από τον ΕΟΠΥ, ήταν προσβλητικό για τον σύλλογο.Ξεκινήσαμε στραβά, για πρώτη φορά ετέθη θέμα στη συνάντησή μας να μην καταγράφονται τα πρακτικά», υπογράμμισε.
«Για εμάς η προσπάθεια συνεχίζεται, οι ασθενείς και το σύστημα είναι πάνω απ όλα. Όσοι μαζευτήκαμε θέτουμε τις υπηρεσίες μας στην διάθεση του υπουργείου αρκεί να τις αξιοποιήσει. Αν για παράδειγμα έχουμε προσφορά 3 ΩΡΛ να βοηθήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την εξειδίκευση, να πάνε να βοηθήσουν. Δεν έχουμε πνευμονολόγο και έχουμε καρδιολόγο, δεν μπορούμε αυτή την προσφορά να την αξιοποιήσουμε; Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη Κικίλια με ιατρικούς συλλόγους – Προς επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Υπενθυμίζεται πως άκαρπη αποδείχθηκε η τηλεδιάσκεψη χτες μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας. Πιθανή πλέον πρέπει να θεωρείται η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.
Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δεν δόθηκαν από τους ιδιώτες γιατρούς οι επιθυμητές απαντήσεις.
Μόνο 60 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, από τους 200 που ζητούσε το υπουργείο.
Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να προχωρήσει η επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών.Υπενθυμίζεται ότι χθες τα μεσάνυχτα έληξε η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν γίνει «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών.
Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα είχε παρουσιάσει και την πρόταση του υπουργείου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες, μηνιαίες αμοιβές 2000 ευρώ αφορολόγητα, αμειβόμενες εφημερίες πλήρη ή μερική απασχόληση, αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική
Στ. Πέτσας: Αν χρειαστεί, θα επιστρατεύσουμε ιδιώτες γιατρούς
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν υπάρξει εθελοντική συνεισφορά, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε, γιατί όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσίαση δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι επομένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να περιθάλψει όσους πολίτες έχουν ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα όπως ανέφερε «είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο ¼ αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας».
Εν συνεχεία ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος».
Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργών Εσωτερικών τόνισε ότι η βαλβίδα αποσυμπίεσης που θα ανοίξει από Δευτέρα έχει μια σημασία, αλλά αυτό που θα βοηθήσει είναι η πίστη ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του δράματος. «Μέχρι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα μας οδηγήσει στην έξοδο», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά στα rapid test που θα κάνουν μόνοι τους οι πολίτες, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που θα προβλέπεται και να κάνουν τη σχετική επιβεβαίωση ώστε να υπάρξει η ιχνηλάτηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος Μαρτίου όλα αυτά θα εξειδικευθούν.