Διπλωματικό μπρα ντε φερ Παρισιού-Ουάσινγκτον για την AUKUS

Estimated read time 1 min read

Η Γαλλία ήταν η χώρα που είχε, μέχρι στιγμής, την πιο οργισμένη αντίδραση στη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, με την Ουάσινγκτον, ωστόσο, να απαντά ότι οι διπλωμάτες των δύο κρατών ήταν σε συνεχή επαφή.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο για την ανακοίνωση της AUKUS, της συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, με το Παρίσι να αντιδρά οργισμένα κάνοντας λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Στις αιτιάσεις της Γαλλίας απάντησαν σήμερα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι το Παρίσι και η Ουάσινγκτον είχαν επαφές σε υψηλό επίπεδο πριν από την ανακοίνωση της νέας συμμαχίας.

«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σε επαφή με τους Γάλλους ομολόγους τους για να συζητήσουν την AUKUS ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή της», ανέφερε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του (προέδρου των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν», ήταν η απάντηση του εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ.

Η AUKUS επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη Γαλλία, όχι μόνο σε θέμα πρεστίζ, αλλά και οικονομικά, καθώς η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία για την παράδοση 12 γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων, με τη Γαλλία να χάνει ένα συμβόλαιο ύψους 56 δισεκ. ευρώ.

Το Παρίσι αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση αυτής της συμμαχίας, που τορπιλίζει τη δική του συμφωνία με την Αυστραλία για την παράδοση υποβρυχίων. Η οργή δεν στράφηκε μόνο εναντίον της Καμπέρας, που κατηγορείται ότι δεν τήρησε τον λόγο της, αλλά και εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Τραμπ», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Όπως είπε χθες ο πρόεδρος (Μπάιντεν), συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά τις κοινές προτεραιότητές μας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

«Η κυβέρνησή μας επικεντρώνεται στον στόχο να αναζωογονήσει συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις ώστε να στηρίξει τη διεθνή τάξη που βασίζεται στην τήρηση των κοινών κανόνων. Αυτό σημαίνει να ενισχύουμε τους μακροχρόνιους δεσμούς μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα να εργαζόμαστε για τη σύναψη νέων συνεργασιών», πρόσθεσε.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author