Δικαίωση για τον Τζόρτζ Φλόιντ: Ένοχος ο δολοφόνος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες βρήκαν οι ένορκοι τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος δολοφόνησε τον 46χρονο Αφροαμερικανό Τζόρτζ Φλόιντ πέρυσι στη Μινεάπολις, πυροδοτώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυρίας που κορυφώθηκε με τη γέννηση του κινήματος Black Lives Matter.

Ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, καταδικάζεται για φόνο δευτέρου βαθμού, φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, θα παραμείνει προφυλακισμένος για οκτώ εβδομάδες, έως ότου ανακοινωθεί η ποινή από τον δικαστή. 

Ο Ντέρεκ Σόβιν οδηγείται στη φυλακή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια ξέσπασε σε ιαχές, χειροκροτήματα και κλάματα. Οι περισσότεροι φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ άλλοι φώναζαν «black lives matter» και «ένοχος».

«Ποιος νίκησε; Εμείς νικήσαμε» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε, ενώ αυτοκίνητα περνούσαν κορνάροντας χαρμόσυνα, την ώρα που ένας άνδρας έλεγε προς τ πλήθος μέσω μικροφώνου «μην αφήνετε κανέναν να σας πει ότι η διαμαρτυρία σας δεν έχει αποτέλεσμα».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία των ενόρκων, κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία».

«Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στρατιώτες της Εθνοφρουράς καλούνται ήδη να μετακινηθούν σε πόλεις της χώρας, ενώ μόνο στην περιοχή της Μινεσότα υπάρχει ήδη δύναμη τριών χιλιάδων στρατιωτών. Όπως μεταδίδει το CNN, το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις έχει αποκλειστεί και τηρούνται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

Οι πέντε άνδρες και επτά γυναίκες που επιλέχθηκαν για το σώμα των ενόρκων παρέμειναν αποκλεισμένοι σε ξενοδοχείο μέχρι να φτάσουν στην απόφαση για την καταδίκη του. Το σώμα αποτελείται από τέσσερις λευκές γυναίκες, δύο λευκούς άνδρες, τρεις μαύρους άνδρες, μια μαύρη γυναίκα και δύο γυναίκες που αυτοαποκαλούνται ως «πολυφυλετικής καταγωγής». Η ηλικία τους είναι από 20 έως 60 ετών. Οι δώδεκα ένορκοι έφτασαν στην απόφασή τους έπειτα από διαβούλευση περισσότερων από δέκα ωρών σε δύο ημέρες.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr