Διαφωνία Μητσοτάκη με Σασόλι για το προσφυγικό: Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το 2015

Tην ανοιχτή διαφωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σχετικά με τα όσα ο τελευταίος ανέφερε για το προσφυγικό με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης», η οποία διεξήχθη στο 16ου Bled Strategic Forum, στο Μπλεντ της Σλοβενίας. 

 

H τοποθέτηση Σασόλι

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Είδαμε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται Αφγανούς αιτούντες άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. Όλοι δικαίως σκέφτηκαν αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και τις οικογένειές τους, αλλά κανένας δεν είχε το θάρρος να προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς των οποίων η ζωή κινδυνεύει ακόμη και σήμερα. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, επειδή συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραστήκαμε τους στόχους της» ήταν η δήλωση του κ. Σασόλι, ο οποίος πρόσθεσε:
 
«Μια δυνατή και κοινή ευρωπαϊκή φωνή στη διεθνή σκηνή είναι πιο απαραίτητη τώρα από ποτέ. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη θέση της, να ακουστεί, να καθορίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει δράση σταθεροποίησης, οικοδόμησης ειρήνης και ανάπτυξης μαζί με τους εταίρους μας σε πολυμερές πλαίσιο».

Η διαφωνία Μητσοτάκη

Απαντώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι υπερασπίζεται την απόφαση αυτή «εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών».

Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει αυτό να γίνει με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

«Πρόσεξα αυτά που είπε ο David και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του David σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την συμφωνία του για το ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, «και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι αυτό που συνέβη το 2015 με τους πρόσφυγες ήταν λάθος:

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν, David, λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας».Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr