Διαφαινόμενη «παλινόρθωση» Νετανιάχου με δεκανίκι την ακροδεξιά

Estimated read time 1 min read

AP Photo / Mindaugas Kulbis

Επιστροφή στη γνωστή… συνταγή με κεντρικό πρόσωπο τον βουτηγμένο στα σκάνδαλα Μπενιαμίν Νετανιάχου και, μια αξιοσημείωτη στροφή στην ακροδεξιά, σηματοδοτούν τα exit polls απ’ τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, τα exit poll τριών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών έδειξαν ότι το κόμμα του κ. Νετανιάχου, το Λικούντ, τερμάτισε πρώτο με 30 έως 31 έδρες, ενώ το ευρύτερο δεξιό μπλοκ του κέρδισε 61 έως 62 έδρες — αρκετές δηλαδή για να σχηματίσει μια οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 120 εδρών.

Το κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, Γες Ατίντ, προβλεπόταν να κερδίσει 22 έως 24 έδρες και η ευρύτερη συμμαχία του 54 έως 55 έδρες. Ένα αδέσμευτο κόμμα κέρδισε τις υπόλοιπες έδρες.

Όλα αυτά βέβαια με την επιφύλαξη της οριστικής καταμέτρησης των ψήφων μέσα στις επόμενες ώρες. Δεν αποκλείεται να μην υπάρχει σαφής εικόνα ούτε μέχρι την Τετάρτη το πρωί, ενώ τα τελικά αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πριν από την Παρασκευή. Επιπλέον οι ηγέτες των κομμάτων δεν θα κληθούν να ορίσουν πρωθυπουργό πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Εάν το μπλοκ της δεξιάς πετύχει μια οριακή νίκη, αυτό θα επιτρέψει στον Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ, να επιστρέψει στα καθήκοντά του ακόμη και ενώ δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς, αποδοχής δωροδοκιών και παραβίασης της εμπιστοσύνης σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις.

Το μπλοκ του κ. Νετανιάχου περιλαμβάνει μια ακροδεξιά συμμαχία που επιδιώκει να ανατρέψει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ, να τερματίσει την παλαιστινιακή αυτονομία σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και να νομιμοποιήσει μια μορφή διαφθοράς που κατηγορείται ότι διέπραξε ο «Μπίμπι»— καθώς και τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα που αντιτίθενται στην εκκοσμίκευση της ισραηλινής δημόσιας ζωής.

Ειδικά το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του εξτρεμιστή ακροδεξιού Ιταμάρ Μπεν-Γκιρ προβλέπεται πως θα είναι το τρίτο σε έδρες στη νέα σύνθεση της Κνεσέτ, με βάση τα exit polls. Ο Μπεν-Γκιρ ήταν μαθητής του ρατσιστή ραβίνου Μέιρ Καχάνε που δολοφονήθηκε τη δεκαετία του 1990 και υποσχέθηκε μια σκληρή γραμμή κατά των Παλαιστινίων.

Μια νίκη του Νετανιάχου θα έριχνε επίσης αυλαία σε μια από τις πιο ασυνήθιστες κυβερνήσεις του Ισραήλ: την ετερόκλητη οκτακομματική συμμαχία του κ. Λαπίντ, η οποία ένωσε πολιτικούς αντιπάλους από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο, και περιλάμβανε το πρώτο ανεξάρτητο αραβικό κόμμα να σε Ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό.

Εάν τα exit poll αποδειχθούν σωστά, ίσως μπει τέλος και στο τετραετές πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, όπου κανένας ηγέτης δεν μπορούσε να κερδίσει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να αφήνουν τη χώρα χωρίς εθνικό προϋπολογισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτές ήταν οι πέμπτες εκλογές σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Επιπλέον, για πρώτη φορά από το 2019, η χώρα θα μπορούσε να κυβερνηθεί από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που σχηματίζεται από ένα ενιαίο ιδεολογικά ευθυγραμμισμένο μπλοκ — μειώνοντας τον κίνδυνο εσωτερικών μαχών στον συνασπισμό και την πιθανότητα νέων πρόωρων εκλογών.

Οι υποθέσεις που βαραίνουν τον «Μπίμπι»

Σε περίπτωση που γίνει ξανά πρωθυπουργός ο Νετανιάχου θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες από διαφορετική θέση, βελτιώνοντας τις πιθανότητές του να αποφύγει την καταδίκη ή τη φυλάκιση. 

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις.

Η πρώτη κατηγορία που τον βαραίνει είναι ότι φέρεται να έλαβε δώρα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από πλούσιους συνεργάτες.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Νετανιάχου κατηγορείται για ενορχήστρωση θετικής κάλυψης σε μια μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα με αντάλλαγμα την προώθηση νομοθεσίας που θα έβλαπτε τον κύριο αντίπαλο της εν λόγω εφημερίδας.

Στην τρίτη υπόθεση, γνωστή ως Case 4000, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προώθησε νομοθεσία υπέρ του ιδιοκτήτη του ισραηλινού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Bezeq σε αντάλλαγμα για θετική κάλυψη υπέρ του στον ειδησεογραφικό του ιστότοπο Walla.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author