Δημοσκοπήσεις: Σταθερά μπροστά η ΝΔ

Estimated read time 1 min read

Το σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των πολιτών επιβεβαιώνουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα: της εταιρείας Marc για τον Alpha και της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Η Marc μετρά τη ΝΔ 15,6 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα της Metron Analysis είναι 11,8 μονάδες, με την εκτίμηση ψήφου να δίνει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Την ίδια ώρα, το κλίμα σε ό,τι αφορά στην πανδημία φαίνεται να επιδεινώνεται, με το 56% των ερωτηθέντων να βλέπει τώρα την επιστροφή στην κανονικότητα να απομακρύνεται, καταγράφοντας στην Metron μία αύξηση της απαισιοδοξίας κατά 12 μονάδες μέσα σε έναν μήνα.

Ενδεικτικές της κόπωσης που υπάρχει στην κοινωνία, είναι οι απαντήσεις στην έρευνα της Marc για το lockdown: Η κοινή γνώμη ζητά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης (75%).

Η έρευνα της Marc για τον Alpha

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,2%, η Ελληνική Λύση 4,2% και το ΜέΡΑ 25 2,8%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 11,7% εκ των οποίων η πλειοψηφία (33%) είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία (31%).

marc__21_

Ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι θετική (52,7% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά») έναντι 46,5% «αρνητικών» και «μάλλον αρνητικών» απαντήσεων.

marc__13_

Ως προς την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 77,8% την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 20,1% που κρίνει το αντίθετο.

marc__15_

Ποσοστό 68,6% πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να αποφεύγονται αυτή την περίοδο λόγω του κορωνοϊού. Το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν αυτήν την άποψη είναι συντριπτικό (87,7%), ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία (52,9%) όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.

marc__11_
marc__12_

Με αφορμή τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη, το 57,3% τω ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τη συμμερίζονται όμως και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

marc__9_
marc__10_

Στα θέματα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, η απαντήσεις είναι ενδεικτικές της κούρασης στην κοινωνία, η οποία ζητά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης (75%)

Πάνω από επτά στους δέκα συμφωνούν, τέλος, με την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών του ιδιωτικού τομέα ώστε να βοηθήσουν σε δημόσια νοσοκομεία για τον κορωνοϊό.

marc__8_
marc__1_

H έρευνα της Metron Analysis για το Mega

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας , παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, για λογαριασμό του Mega, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν την «μεγάλη εικόνα» , που συμπυκνώνεται σε μία πολιτική ηγεμονία της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 23 μονάδων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα σχετικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και η ΝΔ προβάδισμα 11,8 ποσοστιαίων μονάδων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, από από 13,2 μονάδες στην αντίστοιχη έρευνα τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, όπως είπε στο Μέγκα ο επικεφαλής της Metron Analysis. Μάλιστα, ο επικφαλής της εταιρείας Στράτος Φαναράς είπε στο Μέγκα ότι η εκτίμηση – όχι η πρόθεση – ψήφου δίνει από 43% ως 46% στη ΝΔ, από 26% ως 28% στον ΣΥΡΙΖΑ και γύρω στο 8% στο ΚΙΝΑΛ. 

Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά στα επιμέρους πεδία. Η σχετική αισιοδοξία για την πορεία της χώρας που είχε καταγραφεί σε έρευνα της Metron τον Ιανουάριο του 2021 – λόγω της έναρξης των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες της περασμένης χρονιάς , δίνει τώρα την θέση της στην απαισιοδοξία: το 56% των ερωτηθέντων βλέπει τώρα την επιστροφή στην κανονικότητα να απομακρύνεται – με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πορεία της οικονομίας. Όπως φαίνεται στον πίνακα, καταγράφεται μία αύξηση της απαισιοδοξίας κατά 12 μονάδες μέσα σε έναν μήνα. 

Είναι ωστόσο ενδιαφέρον ότι στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικοτερο πρόβλημα στην χώρα», η πανδημία και η ιατρικη περίθαλψη παραμένουν μεν στην κορυφή, αλλά με μείωση έξι ποσοστιαίων μονάδων. Όμως αυξάνεται μέσα σε ένα μήνα κατά πέντε μονάδες – από το 6% στο 11% – το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χωρας «τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα», πράγμα που υποδηλώνει μία άνοδο του «αντισυστημικού»  κλίματος στην ελληνική κοινωνία, που παραμένει ωστόσο – τουλάχιστον προς το παρόν –  σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.  

Είναι ωστόσο ενδιαφέρον ότι στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικοτερο πρόβλημα στην χώρα», η πανδημία και η ιατρικη περίθαλψη παραμένουν μεν στην κορυφή, αλλά με μείωση έξι ποσοστιαίων μονάδων. Όμως αυξάνεται μέσα σε ένα μήνα κατά πέντε μονάδες – από το 6% στο 11% – το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χωρας τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα.

Μείωση εμφανίζουν τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης -από το εμβληματικό 51% θετικής αξιολόγησης τον περασμένο Νοέμβριο,πέφτει στο 40% στην μέτρηση του Μαρτίου. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής – χωρίς μάλιστα να συγκεντρώνει το σύνολο του ποσοστού που εμφανίζει στην πρόθεση ψήφου.

Ανάλογη είναι η πτώση των κυβερνητικών ποσοστών στην διαχείριση της πανδημίας:εμφανίζει μείωση επτά μονάδων σε σχέση με τον Νοέμβριο – ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι όσο αυξάνει η ηλικία των ερωτωμένων, τόσο ανεβαίνει η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά στις ηλικίες που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι τα πρόσφατα επεισόδια οφείλονται στο ότι ορισμένοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν αλόγιστη βία – ωστόσο σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που ρίχνουν ευύνες σε όλες τις πλευρές. 

Συμπερασματικά, η πανδημία διαμορφώνει ένα σκηνικό μέσα στο οποίο το κυβερνών κόμμα πληρώνει μεν πολιτικό κόστος – το οποίο ωστόσο δεν κεφαλαιοποιείται από την αντιπολίτευση – αλλά διατηρεί με άνεση την εκλογική ηγεμονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, μαζί με τα άκυρα – λευκά , φτάνει το 25,5% : Ένας στους τέσσερις Έλληνες  είναι αυτή την περίοδο χωρίς  κομματική επιλογή – ενώ η απαισιοδοξία σχετικά με τον χρόνο λήξης της κρίσης της πανδημίας είναι διάχυτη.  Για παράδειγμα, η μεγάλη πλειοψηφία – οι δύο στους τρεις – πιστεύει πλέον ότι «θα αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα»  μετά από το 2021…

Δείτε όλη την δημοσκόπηση: 

metron__3_
metron__4_
metron__5_
metron__6_
metron__7_
metron__8_

Ειδήσεις σήμερα 

200 χρόνια από το 1821: Αρχίζει η μεγάλη γιορτή – Οι εκδηλώσεις, οι καλεσμένοι, το πρόγραμμα

Γεραπετρίτης: Σοβαρή αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Αποφυλακίστηκε και λίγες ώρες μετά διέρρηξε αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author