Δημήτρης Κουφοντίνας: Το πραγματικό του αίτημα – Πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Πενήντα τρεις ημέρες χωρίς τροφή και επτά χωρίς νερό μετρά πλέον ο Δημήτρης Κουφοντίνας, συνεχίζοντας έναν αγώνα που έχει οδηγήσει γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο στην Πολιτεία, όσο και στον ίδιο τον απεργό πείνας και δίψας. Επί 53 ημέρες, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν ζητά να ανατραπεί η απόφαση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, αλλά και να του δοθούν τα σχετικά αντίγραφα της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών.

“Εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία! Ψεύδονται” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ιωάννα Κούρτοβικ, η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα, αναλύοντας όσα έχουν μεσολαβήσει έχει σήμερα. Μάλιστα, όπως τονίζει, η αίτηση του βαρυποινίτη να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, την οποία είχε υποβάλει την 11 Ιανουαρίου, παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, ενώ εξηγεί το λόγο που ο εντολέας της εξωθήθηκε σε απεργία πείνας: “Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας” λέει.

Κι ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα βάλει τέλος στις αντεγκλήσεις, μόλις χθες η Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος και Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ, Κατερίνα Ντουζέπη, σε μία αναλυτική ανακοίνωση της, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται ο βαρυποινίτης, ενώ νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. “Ο απεργός πείνας και δίψας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά απισχνασμένος, ενώ οι τιμές των ζωτικών ορίων βρίσκονται οριακά εντός των φυσιολογικών ορίων. Παρά ταύτα, έχει πλήρη διαύγεια, ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η βούλησή του εκφράζεται με σαφήνεια” αναφέρει η γιατρό σε δήλωση της και προσθέτει: “Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μου δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, «κουβαλώντας» μη αναστρέψιμες βλάβες. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή». Μου επανέλαβε τη δήλωση που έκανε στην οικογένειά του και -όπως με διαβεβαίωσε-στους γιατρούς της ΜΕΘ, ότι σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του”.

Το αίτημα Κουφοντίνα

Ουσιαστικά, ο Δημ. Κουφοντίνας από την 8η Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε την απεργία πείνας, ζητά τη μεταγωγή του στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στο σωφρονιστικό ίδρυμα που βρισκόταν δηλαδή, προτού μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, στο οποίο έχει εκτίσει 16 έτη από την ποινή του.

Στο ζήτημα αναφέρθηκαν δεκάδες κείμενα, ενώ περισσότεροι από 1200 νομικοί υποστηρίζουν σε ανακοίνωση τους, ότι “το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 (“επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη”)». Όπως υποστηρίζουν, «από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Ωστόσο, η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου είχε διαφορετική θέση, στέλνοντας το Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Σε έγγραφο της, με ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρει τους λόγους που ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν θα μεταφερθεί στην κλειστή φυλακή Δομοκού: «Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση της δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορονοϊού στο συγκρότημα καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά οι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να μην εκδίδουν αποφάσεις φυλακιστηρίων που αφορούν το προαναφερόμενο συγκρότημα για το διάστημα έως 20 Ιανουαρίου 2021».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε επιστολή που εμφανίζεται να έστειλε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Ιω. Κούρτοβικ, αναφέρεται πως “η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, μεταξύ άλλων, αποφάσισε και την επαναμεταγωγή κρατουμένων από το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία είχαν αρχικά μεταχθεί. Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό».

Εκεί, ήταν και το “αγκάθι” που οδήγησε το Δημήτρη Κουφοντίνα στο να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Κι αυτό γιατί, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ουδέποτε μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ισχυρίζεται το αρμόδιο υπουργείο, αντιθέτως βρέθηκε από την Κασσαβέτεια στο Δομοκό. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η Σοφία Νικολάου στην ίδια επιστολή αρνείται να επιδώσει τα έγγραφα μεταγωγής στον βαρυποινίτη, με το σκεπτικό ότι «φωτοαντίγραφα των ως άνω σχετικών εγγράφων δε δύναται να χορηγηθούν διότι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων».

Στο ζήτημα έχει αναφερθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου με επιστολή του προς τη γενική γραμματέα, επεσήμανε ότι ο Δη, Κουφοντίνας όφειλε να λάβει αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής του, ενώ ζήτησε από τα καταστήματα Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεσαν υπόψη της διοίκησης, βάσει των οποίων έγινε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως άλλωστε τονίζουν νομικοί, το πρόβλημα των προσωπικών στοιχείων άλλων κρατουμένων αντιμετωπίζεται εύκολα με ανωνυμοποίηση των εγγράφων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΠηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author