‘Δεν θα ζητήσουμε εμείς παραιτήσεις, η πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό’

Για “ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια “μεγάλη καταστροφή” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πυρκαγιές, ενώ χαρακτήρισε “εγκληματική” την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία “αγνόησε τις προειδοποιήσεις”.

“Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της”, ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του.

“Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι ενώ χάνονται τα σπίτια, και το βιός τους. Να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει. Να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει “να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής”, “ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία”.

να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής

“Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί δικαιολογία”, σημείωσε. “Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση “δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία”.

“Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην αναβάθμιση των επιτελικών υπεύθυνων στη τραγωδία στο Μάτι, ενώ όπως είπε, η Βαρυμπόμπη, η Ηλεία, η Μάνη και η Εύβοια καταστράφηκαν με ανέμους των 2 μποφόρ. Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση έκανε λόγο για “υποδειγματική λειτουργία” του κρατικού μηχανισμού, “την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα”.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για κυνισμό, για τη δήλωση πως η προστασία των ζωών και των υποδομών, “είναι ένας ανέφικτος συνδυασμός”.

Την απόλυτη πολιτική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός

Είπε ακόμη πως η επόμενη ημέρα χρειάζεται συνεννόηση και σχεδιασμό με την ελάχιστη συναίνεση. “Το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συμβάλλουμε στην επούλωση των πληγών και στα σχέδια για την επόμενη μέρα”, πρόσθεσε.

“Την απόλυτη πολιτική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός, αυτός πρέπει να ζητήσει παραιτήσεις, όχι εμείς”, συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα “πραγματικό σχέδιο ανασυγκρότησης”.

Αλέξης Τσίπρας