Δεν έγιναν αιματολογικές εξετάσεις λόγω άγνοιας των αρχών, λέει ο Διαλυνάς

Estimated read time 1 min read

Για έλλειψη εξειδίκευσης και άγνοια των Αρχών σε ό,τι αφορά τα μοντέρνα αδικήματα έκανε σήμερα λόγο ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ένας εκ των νομικών παραστατών στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη.
Αναφορικά με όσα ακούγονται για τις καθυστερήσεις στις τοξικολογικές εξετάσεις που είναι καθοριστικής σημασίας για αδικήματα όπως ο βιασμός με χρήση χαπιού, ο δικηγόρος ανέφερε τα εξής: «Δεν ελήφθη αίμα που έπρεπε να ληφθεί εντός 18 ωρών. Το πρώτο στοιχείο που θα μπορούσαμε να έχουμε έχει χαθεί… εκεί ευθύνεται η μη εξειδίκευση και η άγνοια των αρχών σε αυτού του είδους τα μοντέρνα αδικήματα».

«Πρέπει άμεσα να κυνηγούμε τον χρόνο αλλιώς τελειώσαμε… Το χάσαμε το αίμα πάει» σημείωσε ο κ. Διαλυνάς, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «συνήθως οι τοξικολογικές ουσίες στα ούρα, το αργότερο σε μια εβδομάδα μας δίνουν αποτελέσματα» και επομένως «αυτές μπορεί να δρέψουν καρπούς».

Ο κ. Διαλυνάς εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι μέρος των ούρων μπορεί να έχει αποσταλεί σε εργαστήριο στη Βέρνη, όπως ακούστηκε «από σοβαρές πηγές». «Υπάρχει το τοξικολογικό εργαστήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Αστυνομίας. Δεν καταλαβαίνω, πώς φεύγει δείγμα ούρων να εξεταστεί σε ένα εργαστήριο; Τι είναι ιδιωτικό;» σημείωσε ο δικηγόρος, συμπληρώνοντας ότι «το 2020 ο ίδιος ο προϊστάμενος του τοξικολογικού εργαστηρίου είχε δηλώσει σε συνέντευξη ότι έχουν προμηθευτεί ένα τέλειο μοντέρνο μηχάνημα με το οποίο εντοπίζεται το χάπι βιασμού από την τρίχα».
Αναφορικά με μία άλλη κοπέλα που έρθει σε επαφή μαζί του καταγγελοντας πανομοιότυπη σχεδόν ιστορία με εκείνη της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, που όμως έλαβε χώρα πριν 2 χρόνια, ο νομικός επισήμανε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθεί ακόμη νομικά, αφού «ακόμα υποφέρει και χρειάζεται στήριξη», καθώς η τραυματική εμπειρία της προκάλεσε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-chc34jl04b21-st)

Ο κ. Διαλυνάς ανέφερε ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη θα καταθέσει στις Αρχές τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σχετικά με το διεθνές κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών. «Πριν από δύο μέρες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρηστοφίδης είπε ότι ήρθαν στα χέρια του στοιχεία ότι συμμετέχουν Κύπριοι επιχειρηματίες και έρχονται κοπέλες από την Κύπρο για πάρτι κλπ. και ήδη έχει διαταχθεί έρευνα από τον Γεν. Εισαγγελέα της Κύπρου» σημείωσε ο δικηγόρος.
Όσον αφορά τα στοιχεία που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του, είναι πολύ συγκεκριμένα. «Πριν δύο μέρες ήρθαν σ’ εμένα συγκεκριμένες έγγραφες πληροφορίες. Το κύκλωμα αποτελείται από τρεις υποομάδες. Κάθε ομάδα έχει αρχηγό που κατανονομάζεται, όπως κατονομάζεται και ο τρόπος δράσης, οι χώροι όπου γίνονται η αλίευση των κοριτσιών και ο γεωγραφικός χώρος που κινούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαλυνάς, ενώ ερωτηθείς αν κάποιο από αυτά τα ονόματα είναι γνωστό από την υπόθεση της 24χρονης απάντησε πως «δεν αναφέρονται ονόματα των 3-4 καταγγελόμενων (για τον βιασμό) αλλα κάποιων άλλων».

Αναζητούν τα ηλεκτρονικά ίχνη

Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, usb και τάμπλετ κατάσχεσαν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια παράλληλων ερευνών που διεξήγαγαν αιφνιδιαστικά χθες το πρωί στα τρία σπίτια των εμπλεκόμενων προσώπων -στο κέντρο και στα νότια προάστια της Αθήνας- στην υπόθεση του βιασμού, στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή των Κωνσταντίνου Περογιαννάκη, Ευαγόρα και Βασίλη Λεβέντη και Βασίλη Τράφαλη.

Με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να έχουν απωλεσθεί σημαντικά στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη «βραχυμνήμη» των ηλεκτρονικών συσκευών, εντούτοις οι δικαστικοί λειτουργοί συλλέγουν ώρα με την ώρα όλα τα αποδεικτικά, με βάση τα οποία θα στοιχειοθετήσουν το κατηγορητήριο ή και θα το μεταβάλλουν, κατά τη διερεύνηση των συνθηκών του αποτρόπαιου περιστατικού, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επιχειρώντας να «φωτίσει» άλλη μια φορά τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς, σε συμπληρωματική κατάθεση διάρκειας περίπου δύο ωρών προχώρησε χθες η 24χρονη, Γεωργία Μπίκα στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, παρουσία -αυτή τη φορά- και ψυχολόγου.

Νωρίτερα χθες, η 24χρονη κοπέλα μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, για να καταθέσει αναφορικά με το συνήγορο υπεράσπισης του φερόμενου ως δράστη, Θεόφιλο Αλεξόπουλο, καθώς -όπως η ίδια υποστηρίζει- της επιτέθηκε φραστικά, με σκοπό να την ωθήσει να σιωπήσει κατά την κατάθεσή της, για τον βιασμό στη Θεσσαλονίκη.

«Στα άδυτα» του πάρτι

Την ίδια ώρα, εικόνες του εσωτερικού της σουίτας 401 από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, οπότε έλαβε χώρα το μοιραίο πάρτι, μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, παρουσιάζοντας στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης υπό τους ήχους δυνατής ελληνικής μουσικής, στιγμιότυπα δηλαδή που προηγήθηκαν του βιασμού της Γεωργίας Μπίκα. Στα ίδια πλάνα διακρίνεται και ένα μπαρ με αλκοολούχα ποτά, από το οποίο η κοπέλα -κατά δήλωσή της- έβαλε και ήπιε δύο ποτήρια σαμπάνια, ενώ της προσφέρθηκε και ένα ακόμη ποτό, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη σουίτα του πάρτι.Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-chbk33mnqef5-sf)

Νέα στοιχεία

Ως προς το περιεχόμενο της συμπληρωματικής κατάθεσης της 24χρονης κοπέλας, ο συνήγορός της, Θανάσης Ζιώγας ανέφερε πως «η Γεωργία εμφανίστηκε με θάρρος μπροστά στην ανακρίτρια, επιβεβαιώνοντας όσα κτηνώδη βίωσε στη σουίτα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς». Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης της 24χρονης κοπέλας υποστήριξε ότι η Γεωργία Μπίκα προσκόμισε νέα αποδεικτικά στοιχεία, όπως αντίγραφα γραπτών μηνυμάτων (sms), τα οποία επαληθεύουν τα όσα έχει καταθέσει μέχρι σήμερα στις Αρχές.

«Εδώ κάτι δεν πάει καλά»

Εντούτοις, ο δικηγόρος της, Θανάσης Ζιώγας, αν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την «καθυστέρηση» των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων, αφήνοντας αιχμές για την κωλυσιεργία ως προς την έκδοσή τους.

«Περιμέναμε να έχουμε τις τοξικολογικές εξετάσεις αλλά και τις εξετάσεις DNA, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Εμπιστευόμαστε τις Αρχές, αλλά όμως εδώ κάτι δεν πάει καλά, κάτι καθυστερεί. Πιστεύω ότι η όποια καθυστέρηση θα επιβεβαιώσει τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης από την ιατροδικαστή» τόνισε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό τέθηκε και στην ανακρίτρια η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεσμεύτηκε πως θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. «Όλη η Ελλάδα περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε να ανοίξει πιο γρήγορα ο δρόμος για μια αλλαγή της κατηγορίας και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή» συμπλήρωσε, στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Ζιώγας.

Κληθείς, επιπλέον, να σχολιάσει το περιεχόμενο της δημόσιας δήλωσης του 27χρονου που κατηγορείται για την υπόθεση, Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Ζιώγας απάντησε σχετικά πως «μπορεί να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά κατά την άποψή μας όλα τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την καταγγελία».

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Η «καθυστέρηση», ωστόσο, ως προς την έκδοση των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων φέρεται να προκάλεσε την παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, ο κ. Θεοδωρικάκος τηλεφώνησε δύο φορές στον προϊστάμενο των εργαστηρίων, ζητώντας να μάθει το λόγο της καθυστέρησης, με δεδομένο ότι τα δείγματα βρίσκονται στη διάθεσή του προς εξέταση από τις 3 Ιανουαρίου, αφού υπέγραψε παραλαμβάνοντάς τα.

Εκτός από τυχόν εντυπώσεις που δημιουργεί η καθυστέρηση, το ζήτημα των αποτελεσμάτων θεωρείται ως εξαιρετικά μείζον για την τελική έκβαση της υπόθεσης, καθώς από αυτά μένει να διακριβωθεί αν στην 24χρονη κοπέλα χορηγήθηκε κάποιου είδους ναρκωτική ουσία, ώστε να αδρανοποιήσει το κεντρικό νευρικό της σύστημα ή ακόμα το λεγόμενο «χάπι του βιασμού».

Έκθεση ψυχολόγου

Στη δικογραφία αναμένεται ακόμη να συμπεριληφθεί και η έκθεση του ψυχολόγου, που παρέστη κατά τη χθεσινή συμπληρωματική κατάθεση της Γεωργίας Μπίκα, προκειμένου η πραγματογνωμοσύνη του να συμβάλλει στην αποτύπωση της ψυχολογικής κατάστασης του θύματος. «Η παρουσία ψυχολόγου ήταν πολύ χρήσιμη. Είχε άλλο αέρα η Γεωργία, γιατί όσο κι αν θέλει να δείξει ότι είναι δυνατή είναι μία νέα κοπέλα. Κάθε φορά που λέει κάτι ζει ξανά ό,τι βίωσε μέσα σε αυτήν τη σουίτα», εξήγησε σχετικά ο δικηγόρος υπεράσπισής της, Θανάσης Ζιώγας, διαπιστώνοντας παράλληλα πως «η ώρα της δικαίωσης θα έρθει γρήγορα».

«Θέλω μόνο να βρω το δίκιο μου»

Για την ανάγκη δικαίωσής της έκανε λόγο χθες και η 24χρονη, Γεωργία Μπίκα, προσερχόμενη στο Τμήμα Ασφαλείας του Λευκού Πύργου. «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο για την αγάπη του. Η αγάπη που νιώθω και έχω λάβει είναι απίστευτη, με έχει συγκινήσει πάρα πολύ. Το μόνο που θέλω είναι να βρω το δίκιο μου», τόνισε η κ. Μπίκα, ενώ μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, ως ένδειξη συμπαράστασης απλών πολιτών στο πρόσωπό της.

Διεθνές κύκλωμα

«Παραλείψεις» στην πολύκροτη υπόθεση εντόπισε από πλευράς του, ο δικηγόρος, Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας στην ΕΡΤ3. «Η προσωπική μου άποψη είναι πως έγιναν παραλείψεις. Εδώ έχουμε βιασμό με χάπι και πρέπει οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν γρήγορα. Πάντως, αν και ελήφθησαν ούρα την τρίτη μέρα, οι εξετάσεις θα δείξουν τι έχει γίνει» ανέφερε ο κ. Διαλυνάς, περιγράφοντας ακόμη πως γίνεται έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκονται και Κύπριοι πολιτικοί. «Είναι σίγουρα η Κύπρος.Ο κ. Γκιώνης είπε πως εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερις πολιτικοί και άτομα από την Αθήνα, ενώ έχει στοιχεία περί εμπλοκής 20 ατόμων. Υπάρχει εμπλοκή και από το Ντουμπάι», σημείωσε ο ίδιος. «Το κύκλωμα δεν είναι τοπικό, έχει διασυνδέσεις στη Βόρεια Ελλάδα και εκτείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως στη Χαλκιδική. Έχω στοιχεία για το κύκλωμα και θα τα δώσω στις αρχές» κατέληξε ο κ. Διαλυνάς.

Ντόμινο καταθέσεων

Στην ανακρίτρια κατέθεσαν ακόμη χθες και πρόσωπα από το φιλικό περίγυρο της Γεωργίας Μπίκα, μεταξύ των οποίων η 17χρονη φίλη της, με την οποία μετέβη στο πολυτελές ξενοδοχείο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και ο εργοδότης της, Χρήστος Καραθανάσης.

«Μεταβολή κατηγορίας»

Πάντως, το επίδικο σε αυτή τη φάση για την υπεράσπιση της Γεωργίας Μπίκα είναι η «αλλαγή κατηγορίας», ώστε «οι ένοχοι να οδηγηθούν γρήγορα στη φυλακή», όπως τόνισε χθες ο κ. Ζιώγας, προαναγγέλλοντας πως «την επόμενη βδομάδα θα υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις». «Υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις», εκτίμησε επιπλέον ο ίδιος.

Η παραπάνω αποστροφή του συνηγόρου υπεράσπισης προήλθε στο άκουσμα -από δημοσιογράφους- της μετάβασης χθες του μετρ του καφέ «Αχίλλειον», Μάνου Παπαδόπουλου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, άλλωστε, για το πρόσωπο που προσκάλεσε την 24χρονη Γεωργία Μπίκα στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή παρουσία του στις αστυνομικές Αρχές δε σχετίζεται με προσαγωγή ή σύλληψή του. «Κλήθηκε σε μια προκαταρκτική που έχει ξεκινήσει. Δεν έχει κληθεί ούτε σαν ύποπτος, ούτε σαν μάρτυρας» επισήμανε σχετικά ο συνήγορος υπεράσπισής του, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ο εντολέας του προσκόμισε αυτοβούλως τις ηλεκτρονικές συσκευές του στις αστυνομικές αρχές.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργαντάς: 15.000 πολίτες εμβολιάστηκαν μετά την επιβολή του προστίμου

Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, λέει ο Χατζηδάκης

Σε πλήρη ετοιμότητα οι δήμοι της Αττικής ενόψει του επερχόμενου χιονιά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author