ΔΕΘ: Αυτό είναι τo πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης, αυξήσεις, φόροι και κίνητρα εμβολιασμού στην ατζέντα

Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι, τα πλεονεκτήματα και το όφελος, από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα.


Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και με σύνεση, προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανένας να μείνει πίσω”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει τον οδικό χάρτη των ελαφρύνσεων για τανοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οι οποιίες θα χρηματοδοτηθούν από τις καλύτερες των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό επιδόσεις του ΑΕΠ.

Το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ θα κινείται σε τρείς άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά το αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων με μέτρα ελάφρυνσης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι θα διατεθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ μέσω της διεύρυνσης του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εφόσον οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και ο ΦΠΑ στον καφέ θα διατηρηθεί στο 13% γιατί και εκεί έχουμε εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη μείωση των φόρων και των εισφορών

Τρεις μονάδες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022.

Επιπλέον έρχεται η –επίσης μόνιμη- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο φόρος στις επιχειρήσεις, επίσης μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, έχει μειωθεί από το 24 στο 22% και αναμένεται να μειωθεί στο 20%.

Επίσης, πάμε στη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ένα βαρύ μνημονιακό φορτίο, ενώ αναμένεται και η εξαγγελία της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο τρίτος άξονας είναι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

Μια από τις εκπλήξεις που έχουν συζητήσει στο κυβερνητικό επιτελείο τις προηγούμενες μέρες αφορά τους νέους και ειδικά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για νέους 18-29 ετών. Προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας μόλις τελειώσουν τις σπουδές, και να πιάσουν την πρώτη τους δουλειά, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στο οποίο η επιχείρηση που θα τους προσλαμβάνει θα μοιράζονται ένα εφάπαξ ποσό, μια επιδότηση, που θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν από το βήμα της ΔΕΘ και από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις για κίνητρα που θα ωθήσουν τους νέους 12 έως 17 ετών να κλείσουν το…ραντεβού του με την επιχείρηση “Ελευθερία”. Μέτρα, που μπορεί να είναι ανάλογα με αυτό της κάρτας Ελευθερίας, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, έδωσε ώθηση στην άνοδο του ρυθμού των εμβολίων στους νέους.

Περιληπτικά τα μέτρα που εξετάζονται

  • Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε το 2022 να επιτευχθεί η συνολική μείωση 5% που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2023.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές πάγωμα και σε επόμενη φάση κατάργηση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
  • Κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.
  • Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
  • Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
  • Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2021-2022.
  • Μεγαλύτερες εκπτώσεις στο ΚΟΤ για να αναχαιτιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr