Δείκτης θετικότητας: «Πράσινη» η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC

Με πράσινο χρώμα απεικονίζεται η Ελλάδα στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου.  

Βάσει του χάρτη, το ποσοστό των θετικών τεστ στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ήταν κάτω του 4%.

Δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Φωτ. ECDC

Ως προς το ποσοστό δηλωμένων περιπτώσεων, αριθμού τεστ και θετικότητας τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, η νότια ηπειρωτική χώρα, η δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απεικονίζονται με πορτοκαλί χρώμα, ενώ οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου με πράσινο.

Ωστόσο, στο «κόκκινο» παραμένει η βόρεια Ελλάδα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

deiktis-thetikotitas-prasini-i-ellada-ston-charti-toy-ecdc1
ECDC

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης.

Το αισιόδοξο μήνυμα για την πτωτική πορεία της επιδημίας είχε τονιστεί και κατά την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, αφού «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ανοδική, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε ότι «η θετικότητα στη χώρα μας κάτω από το 4% στον επίσημο χάρτη του European Centre for Disease Prevention and Control».

«Συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά της COVID-19» πρόσθεσε.Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr