Δίκη Χρυσής Αυγής: Στον δρόμο για τη φυλακή οι καταδικασθέντες

Estimated read time 1 min read

Η τελευταία πράξη μίας σειράς δικαστικών διαδικασιών παίζεται για όσους από τους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή βρίσκονται στα χέρια των Αρχών.

Όσοι άκουσαν «όχι» από το δικαστήριο στο αίτημά τους να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, όταν ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, θα βρεθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που παραπέμπει τον καθένα ο εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών.

Τα λεγόμενα «φυλακιστήρια εντάλματα» είναι πλέον έτοιμα για όσους εμφανίστηκαν αυτοβούλως στο δικαστήριο και συνελήφθησαν εκεί, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται, από χθες το μεσημέρι και μετά, στα χέρια των Αρχών.

Οι κρατούμενοι -και λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό- πιθανότατα δεν θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, εκτός κι αν κάποιος θελήσει να βρεθεί ενώπιον του για να ζητήσει αλλαγή του καταστήματος κράτησης κλπ, και επομένως αναμένεται η απευθείας μεταγωγή τους στις φυλακές.

Άφαντος ο Χρήστος Παππάς

Η εντολή του δικαστηρίου για «άμεση έκτιση» προς το παρόν δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό της, καθώς για δύο ονόματα καταδικασθέντων σε καθείρξεις το «άμεσο» που διέταξε το δικαστήριο δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή. Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός για τον οποίο απαιτείται να δρομολογηθεί μία νομική διαδικασία μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Χρήστος Παππάς που «επέλεξε» να μην εμφανιστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν θα είναι σε αυτούς που σήμερα θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας είχαν αποπειραθεί να τον εντοπίσουν και αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου. Οι προσπάθειές τους, ωστόσο, είχαν αποβεί άκαρπες. Η τελευταία φορά που η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε ίχνη του ήταν την 1η Οκτωβρίου όταν ο θεωρούμενος υπαρχηγός της οργάνωσης έδωσε το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί.

Πού θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες

Όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» στο φύλλο της 14ης Οκτωβρίου, οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους σε σωφρονιστικά καταστήματα εκτός Αττικής. Τα περισσότερα από τα μέλη της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης αναμένεται να οδηγηθούν στις φυλακές Δομοκού, που θεωρούνται πειθαρχικές φυλακές και κρατούνται μεταξύ άλλων και καταδικασμένοι για τρομοκρατία. Οι υπόλοιποι θα διαμοιραστούν στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων.

Η μεταγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, ενώ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όλοι τους θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα σε ειδικό χώρο εντός των φυλακών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές δεν χορήγησαν αναστολή και έστειλαν στις φυλακές πρωτίστως την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α., Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς που είχαν καταδικαστεί σε 13 χρόνια για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο που είχε καταδίκη σε 10 χρόνια.

Οι δικαστές δεν έμειναν μόνον στην ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Στη φυλακή έστειλαν και τους πρώην βουλευτές της, που καταδικάστηκαν σε ποινές έξι ή επτά χρόνων κάθειρξη για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και για τους οποίους το δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και άλλοι.

Οι δικαστές, πέραν των πολιτικών στελεχών, μαζικά έστειλαν στη φυλακή όλους όσοι είχαν προσωπική συμμετοχή ως επιχειρησιακά στελέχη ή απλά μέλη της Χ.Α., σε εγκλήματα, δολοφονίες, βίαιες επιθέσεις και λοιπά, ξεκινώντας από τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια και 14 χρόνια για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Η στιγμή ανακούφισης για τα θύματα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author