Γώγος: Κανονικά χρειάζεται rapid test για να ψωνίσουν οι ανεμβολίαστοι

Για ενδεχόμενη διενέργεια τεστ δύο φορές την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ωστόσο την πολυπλοκότητα από κάτι τέτοιο. 

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σε ερώτηση πώς θα πρέπει να προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι σε καταστήματα και κλειστούς χώρους από τον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Για να υπάρχει ασφάλεια, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να εμβολιαστούν. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί δεν μπορεί να μπει κάποιος θετικός με την Δέλτα μες στο μαγαζί και να μεταδίδει δεξιά κι αριστερά, ακόμη και σε εμβολιασμένους».

 

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το θέμα είναι πολύπλοκο, «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η πολυπλοκότητα οι μισοί να είναι εμβολιασμένοι και όλοι οι άλλοι να τρέχουν να κάνουν τεστ πριν μπουν σε κλειστά καταστήματα είναι δύσκολο να συμβεί και πάρα πολύ προβληματικό στην καθημερινότητά μας. Είναι πολύ απλό να εμβολιαστούμε και να τελειώνουμε», ανέφερε.

 

Και συνέχισε: «Αλλά αν δεν εμβολιαστούμε, δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά κι αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν θα γίνει πριν μπούμε -φυσικά δύσκολο- ή θα γίνει δυο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό. Αλλά είναι πολύπλοκο και καλό είναι να το αποφύγουμε». 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ως το φθινόπωρο, οπότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ξανά μεγάλες δραστηριότητες, θα πρέπει το ποσοστό εμβολιασμένων να έχει φτάσει στο 60%- 70%.

 

«Το ιδανικό είναι πριν αρχίσουν μεγάλες δραστηριότητες τύπου σχολεία, κλειστά γραφεία, χειμώνας, εσωτερικοί χώροι εστίασης κλπ. να έχουμε πετύχει τουλάχιστον ένα 60-70%», είπε ο κ. Γώγος, διευκρινίζοντας παράλληλα πως ένα ποσοστό 80-90% χρειάζεται σε περίπτωση που επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου www.lifo.gr