Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σημείωσε πως «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία» με την Ελλάδα για τον διαμοιρασμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τροφοδοτώντας έτσι τον διάλογο για την πιθανή επιστροφή τους στην Αθήνα.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC, ο Όσμπορν επεσήμανε πως «πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ένα φορτίο από κόκκινες γραμμές. (…) Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάτι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».
Ερωτώμενος εάν τα Γλυπτά μπορεί να «μεταφερθούν στην Ελλάδα για κάποιο διάστημα και να επιστρέψουν στη συνέχεια στο Λονδίνο» σημείωσε πως μία τέτοια συμφωνία μπορεί να είναι ήταν σωστή, αλλά επεσήμανε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Μουσείου.
Ο Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε τα σχόλιά του πριν από μια διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Τεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου, Στέφεν Πάρκινσον, και της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «ενώ είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητήσουμε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους μας», τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο των επίσημων συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ, στις 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη διαδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο με θέμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η διαμαρτυρία, που διοργανώνεται από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έρχεται κατά τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί θετικός όσον αφορά στο ζήτημα, αλλά τονίζει πως είναι θέμα του Μουσείου και δεν μπορεί η κυβέρνηση να λάβει σχετική απόφαση.
Ο ιστορικός τέχνης, Μπρέντορ Γκρόσβενορ, ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο καιρό τονίσει ότι αυτό είναι θέμα των διαχειριστών (σ.σ. του Μουσείου). Επομένως, το να το λέει αυτό ο πρόεδρος των διαχειριστών είναι πολύ σημαντικό. Θα μπορούσε η κοινή κτήση να είναι μια λύση;»
Τα αγάλματα του πέμπτου αιώνα π.Χ. στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816, αφού αφαιρέθηκαν από το ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη στην Αθήνα από πράκτορες που εργάζονταν για λογαριασμό του Σκωτσέζου ευγενούς λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή στην οθωμανική αυλή. Τα γλυπτά εκτέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1817.
Με πληροφορίες από The Art Newspaper