Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνουν rapid test οι ανεμβολίαστοι έφηβοι για να μπουν σε κλειστό χώρο

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους ανεμβολίαστους εφήβους 12-17 ετών, σε σχέση με την έξοδο με την οικογένειά τους ή την παρέα τους, σε έναν κλειστό χώρο ή μία καφετέρια, ο κ. Οικονόμου είπε:


«Για να μπορούν να είναι με τους γονείς τους σε κλειστό χώρο, που είναι το απολύτως φυσιολογικό, κι όχι να τρώνε οι γονείς μέσα και τα παιδιά έξω, θα πρέπει να έχουν rapid test 48ώρου. Είναι απολύτως σαφές και καθαρό.

Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει για τα παιδιά 12-17 ετών που ταυτόχρονα έχουν και τη δυνατότητα του εμβολίου, είτε γιατί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί (επειδή πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού των εφήβων) είτε για άλλους λόγους. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε τις οικογένειες, δηλαδή να θέλει μια οικογένεια να κάνει μια έξοδο, να πάει για φαγητό και τα παιδιά να μην μπορούν να την ακολουθήσουν. Γι’ αυτό, ακριβώς για αυτήν την κατηγορία, υπάρχει η πρόβλεψη να μπαίνει σε κλειστούς χώρους με rapid», ανέφερε μιλώντας στο Star.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αυτή η απόφαση μπορεί να σημαίνει ότι μια έξοδος για καφέ μπορεί να κοστίσει σε έναν 16χρονο «ούτε λίγο ούτε πολύ, 13 ευρώ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «από την άλλη πλευρά προστατεύονται και τα παιδιά, για να είναι σίγουροι ότι είναι θωρακισμένοι απέναντι στον ιό, και ο περίγυρος εκεί, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού».

«Μήπως τελικά τα παιδιά πληρώνουν τις συμπεριφορές των μεγάλων;», ρώτησε η δημοσιογράφος, παρατηρώντας πως αν το ποσοστό εμβολιασμού των άνω των 50 ετών είχε φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να μην ήταν αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών. «Αυτό που λέτε είναι πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα στην προσπάθεια της χώρας και της Πολιτείας για να θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία», συμφώνησε ο κ. Οικονόμου.


Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση νιώθει ότι «έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού» όσον αφορά την πειθώ, δηλαδή όσοι ήταν να εμβολιαστούν πείστηκαν και τώρα πια δεν πείθεται κανείς, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«Το σίγουρο είναι ότι έχουμε κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας. Υπάρχει ένας κόσμος που, για τους δικούς του λόγους, φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί απ’ όσα έχουμε πει μέχρι τώρα, ενώ υπάρχει κι ένας κόσμος που αρνείται γενικώς τον ορθολογισμό, όχι μόνο την πρόσβαση στο εμβόλιο. Αυτή είναι μία κατηγορία που δύσκολα κανείς, για να είμαστε ειλικρινείς, από δω και πέρα μπορεί να προσεγγίσει».


Τέλος, αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους.

«Από κει και πέρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με πολύ μεγάλη σαφήνεια όσον αφορά τους χρόνους και τις κατηγορίες των πολιτών, θα ανακοινώσει πώς θα προχωρήσουμε. Οι 60 και πάνω στην αρχή θα έχουν μία προτεραιότητα, αλλά δεν είναι μόνον αυτοί.

Είναι οι επιστήμονες και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στο χώρο της υγείας -και το βέβαιο είναι πως η Πολιτεία και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και από άποψη εμβολίων και από άποψη διαδικασίας να προσφέρει και την τρίτη δόση, με την ίδια επάρκεια και την ίδια αποτελεσματικότητα που λειτούργησε και στο προηγούμενο στάδιο του εμβολιασμού».

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr