Γερμανία: Προς αλλαγή στάσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Estimated read time 1 min read

Το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες, επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι η επιλογή για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα εξεταστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Ο Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η Γερμανία είναι ενώπιον της «σκληρής πραγματικότητας» να κόψει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η Uniper ζητάει και άλλη οικονομική υποστήριξη

Παράλληλα, η ενεργειακή εταιρία Uniper ζήτησε χθες νέα, ακόμα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας τον λογαριασμό για την οικονομική διάσωσή της στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου απορρόφησαν τα αποθέματα οικονομικής ρευστότητας που διέθετε.

Οι δραματικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, αναγκάζοντας την Uniper να αναζητήσει μεγαλύτερη οικονομική ρευστότητα, παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία οικονομικής διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνηση που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Η Uniper, την πλειοψηφία της οποίας έχει η φινλανδική Fortum, ανακοίνωσε ότι έχει απορροφήσει μία πιστωτική γραμμή 9 δισ.ευρώ από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW, ενώ έχει αιτηθεί τη χορήγηση νέων πιστώσεων 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο σημερινό ενεργειακό περιβάλλον.

Γερμανία: Προς αλλαγή στάσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου-2

Δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις πιέσεις που δέχεται η εταιρία, ηγέτες συνδικαλιστών των εργαζομένων έστειλαν μία επιστολή στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ με ημερομηνία 26 Αυγούστου. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιδιώξει και να λάβει ένα πλειοψηφικό ποσοστό στην αναφερόμενη εταιρία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, η κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει ποσοστό 30% των μετοχών της Uniper.

Η τιμή των μετοχών της Uniper έκλεισε χθες με αύξηση 3%, ενώ η τιμή των μετοχών της Fortum κατέγραψε αύξηση 5,9%. Η Fortum ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Φινλανδίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο, μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα που χρειάζεται.

Γερμανία: Προς αλλαγή στάσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου-1

Η ανακοίνωση της Uniper δημοσιοποιήθηκε σε χρόνο μικρότερο των δύο ημερών, πριν από την πραγματοποίηση μιας προγραμματισμένης τεχνικής συντήρησης που θα αναστείλει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του κεντρικού αγωγού εφοδιασμού από την 31η Αυγούστου μέχρι τη 2α Σεπτεμβρίου.

Η Uniper εξελίσσεται στη μεγαλύτερη εταιρία που έπεσε θύμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης μέχρι σήμερα, ενώ έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τις περικοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία που είναι ο κύριος προμηθευτής της. Έτσι, η Uniper αναγκάστηκε να αυξήσει υπερβολικά τις τιμές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί απώλεια οικονομικής ρευστότητας για την εταιρία, που ξεπερνά «κατά πολύ» τα 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κλαους-Ντίετερ Μάουμπαχ.

«Συνεργαζόμαστε πλήρως με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Uniper δεν θα μπορεί πλέον να εκπληρώσει την κρίσιμη λειτουργία του συστήματος της για τη Γερμανία και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μάουμπαχ.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.grΠηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author