Γεραπετρίτης: Πώς θα λειτουργούν αμιγείς και μεικτοί χώροι – Σήμανση στην είσοδο, πρόστιμα

Τον διαβαθμισμένο τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι των εστιατορίων, των κινηματογράφων και των θεάτρων αλλά και ανοιχτοί αυξημένου συγχρωτισμού όπως γήπεδα και μεγάλα μέτρα διασκέδασης ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Οι χώροι που αφορούν μη ουσιώδεις υπηρεσίες ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων είτε μεικτοί.

Στους αμιγείς θα μπορούν να προσέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) καθώς και όσοι έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού rapid ή μοριακό.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μικτή. Εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία αν θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή και τον λοιπό πληθυσμό μετά από τη διενέργεια τεστ.

Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ θα υπάρξει και ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων.

Το άνοιγμα των εν λόγω χώρων θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των κινηματογράφων θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να επιλέξουν εάν θα γίνουν αμιγείς και θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

Η διαβάθμιση στους αμιγείς και μεικτούς χώρους

Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα είναι από το 75% έως το 85% της συνολικής χωρητικότητας.

Στους μεικτούς θα ανέρχεται από το 25% έως το 75% και θα εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου, το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητας της υπηρεσίας που προσφέρει.

Κατά περίπτωση στους αμιγείς δεν θα υπάρχει υποχρέωση για χρήση μάσκας στους θεατές και τους πελάτες.

Στους μεικτούς χώρους θα υπάρχει υποχρεώση χρήσης μάσκας.

Κυρώσεις και έλεγχοι

Οι χώροι θα ελέγχονται από την πολιτεία και θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις.

Στους αμιγείς χώρους οι έλεγχοι θα αφορούν ότι όντως όσοι εισέρχονται έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στους μεικτούς οι έλεγχοι θα σχετίζονται με το αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid για την είσοδο.

Η γνησιότητα των εγγράφων θα πιστοποιείται με ψηφιακή εφαρμογή στα καταστήματα.

 

Πηγή: skai.gr

Πηγή άρθρου www.skai.gr