Βόρεια Μακεδονία: Στην ανάγκη του αλβανικού DUI πέφτει πάλι ο Ζάεφ – Πολιτική

H νίκη του Ζόραν Ζάεφ και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία μπορεί να χαρακτηριστεί και πύρρεια.

Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας είχε βάλει ως στόχο (μιλώντας μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων) νίκη με διαφορά τουλάχιστον τριών εδρών από το VMRO. 

Ωστόσο, η μπίλια κάθισε στο 2 αφού, σύμφωνα με τα τελικά σχεδόν αποτελέσματα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζάεφ αποσπά 46 έδρες και το VMRO 44. 

Kατά δεύτερο ο Ζάεφ δεν μπορεί να αποφύγει την κυβερνητική συνεργασία με το DUI (για άλλη μία φορά είναι το πρώτο αλβανικό κόμμα) αν και πολύ θα το ήθελε. 

Ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι κινήθηκε προεκλογικά με την αξίωση ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι Αλβανός, ωστόσο ο Ζάεφ δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο εκτός και αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά. 

Hδη, τα τελευταία δύο χρόνια ο Ζάεφ κατηγορείται από σλαβομακεδονικούς εθνικιστικούς κύκλους ότι είναι υπέρ το δέον “ενδοτικός” με τους Αλβανούς. 

Η λογική λέει ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν κάπου στη μέση. Ο Ζάεφ θα αναλάβει την Πρωθυπουργία (έχει μαζί του και το έτερο Αλβανικό κόμμα, το BESA) αλλά θα είναι αναγκασμένος να δώσει αρκετά αξιώματα στο DUI και ίσως όχι μόνο την προεδρία της Βουλής όπως συνέβη μετά τις προηγούμενες εκλογές. 

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το DUI διαθέτουν μαζί 61 βουλευτές, αριθμός που είναι το μίνιμουμ της πλειοψηφίας (σε κοινοβούλιο 120 εδρών).Πηγή άρθρου www.news247.gr