Βυθίστηκε το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Ιράν

Δορυφορική εικόνα με τη θέση του πλοίου πριν αυτό βυθιστεί. 

Planet Labs Inc. via AP

Άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε στον κόλπο του Ομάν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του ιρανικού ναυτικού.

Στις φλόγες τυλίχθηκε το ιρανικό πολεμικό πλοίο υποστήριξης «Kharg» με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο λιμάνι του Γιασκ στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης οι προσπάθειες για να διασωθεί το πλοίο απέτυχαν. Το πλήρωμα του σκάφους το εγκατέλειψε χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε για άγνωστους λόγος τα ξημερώματα της Τετάρτης με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και να αποτρέψουν τη βύθιση του πλοίου κάτι που δεν έγινε.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποθανατίζουν τις στιγμές που οι ναυτικοί φορούν τα σωσίβια τους προκειμένου να εκκενώσουν το πλοίο.

Το «Kharg» το οποίο συνεπικουρούσε δραστηριότητες του πολεμικού ναυτικού του Ιράν μπορούσε να να ανυψώνει βαριά φορτία και διέθετε βάση προσγείωσης για ελικόπτερα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πυρκαγιά ερευνώνται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν παραμένουν τεταμένες. Ο «τορπιλισμός» της πυρηνικής συμφωνία της Τεχεράνης από τον τέως πρόεδρο της Αμερικής, Ντ. Τραμπ, έχει επιδεινώσει την κατάσταση με τον «πόλεμο» των ναρκών να διαμορφώνει ένα ψυχροπολεμικό τοπίο.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr