Βουλγαρία: Προβάδισμα νίκης για το νέο κόμμα των αποφοίτων Χάρβαρντ

Ο εκ των ιδρυτών του νέου κόμματος Κιρίλ Πετκόβ

AP Photo/Valentina Petrova

Το νέο κεντρώο κόμμα της Βουλγαρίας που τάσσεται κατά της διαφθοράς, «Συνεχίζουμε την αλλαγή», προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, με ποσοστό γύρω στο 26%, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις των εταιριών Alpha Research και Market Links.

Η Alpha Research εκτιμά το ποσοστό του στο 26,1%. Σύμφωνα με τη Market Links, το νέο κόμμα, που ιδρύθηκε από τους Κίριλ Πέτκοφ και Άσεν Βασίλεφ, δύο επιχειρηματίες, υπουργούς στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, που έχουν σπουδάσει στο Χάρβαρντ, φαίνεται να κερδίζει το 26,5% των ψήφων.

Η Gallup International βλέπει επίσης το νέο κόμμα να προηγείται με 26,3%.

Σύμφωνα με τις τρεις εταιρείες, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ακολουθεί με 23,5% των ψήφων, στις τρίτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα φέτος.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι κάλπες, τρία έξιτ πολ έδιναν προβάδισμα στο GERB, ενώ το νέο κεντρώο κόμμα προηγείτο σε ένα άλλο. 

Βασικό καθήκον της 47ης Εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει είναι να ψηφίσει μια κυβέρνηση που θα αναλάβει επιτέλους καθήκοντα, καθώς τα δύο κοινοβούλια που εξελέγησαν νωρίτερα το 2021 δεν το κατάφεραν, οδηγώντας τρίτη φορά στις κάλπες.

►Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης σήμερα, ο νυν πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, σφοδρός επικριτής του Μπορίσοφ, εξασφαλίζει περίπου 49% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δύο έξιτ πολ.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr