Βουλή: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Estimated read time 1 min read

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» και η εθνική αντιπροσωπεία βρίσκεται εν αναμονή του αποτελέσματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Και χθες και σήμερα και ο πρωθυπουργός, ευθέως, τοποθετήθηκε επί του διαρκούς ισχυρισμού του ΣΥΡΙΖΑ περί πολλών γραμμών, περί διαφορετικών διατυπώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω τη σαφή κατακλείδα του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση του πλαισίου της εθνικής ομοψυχίας. Νομίζω αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη διήμερη συζήτηση και τις συνεδριάσεις της επιτροπής. Τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ήταν μια εξαιρετική, κατά τούτο συνεδρίαση, και θεωρώ τιμή μου που, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εισηγήθηκα το συγκεκριμένο νομοθέτημα», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Κατρούγκαλος: Έπρεπε ήδη να έχει συμβεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κενό στρατηγικής. «Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι θα ακολουθήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης. Σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι και για την Κρήτη, όπως και για κάθε άλλο σημείο της επικράτειας, έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα, σε χρόνο που θα επιλέξουμε. Είναι σαφής η διαφορετική ποιότητα των δύο δηλώσεων», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τη στρατηγική του. «Έπρεπε ήδη να έχει συμβεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης, αφενός για να αποκρουστεί η τουρκική επιθετικότητα και επίσης ενόψει ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει με ποια θετική στρατηγική θα επιδιώξει έντιμη συμφωνία.

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη

«Ο πρωθυπουργός είπε σήμερα το αυτονόητο. Ότι η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, οπουδήποτε στη θαλάσσια περιοχή, όπως και όταν το κρίνει εθνικά σκόπιμο», ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, και πρόσθεσε ότι «δεν συνιστά έλλειψη στρατηγικής όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες», δηλαδή η συμφωνία με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, η συνεννόηση με την Αλβανία, οι εταιρικές σχέσεις με το Ισραήλ, με τα αραβικά κράτη.

«Η χώρα έχει μια δυναμική εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση δρα. Δεν αντιδρά στα γεγονότα. Είναι όντως ιστορική μέρα η σημερινή. Χαίρομαι γιατί στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και συναίνεσης, πράγμα πολύ σημαντικό για την κρίσιμη δεκαετία που έχει η χώρα», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author