Βάζουν πλώρη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς- Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η αδυναμία επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας, στη σκιά της έλευσης του τέταρτου κύματος και της παραλλαγής Δέλτα, οδηγεί την κυβέρνηση σε δραστικές αποφάσεις, αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Όπως επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι πρώτες ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Πελώνη δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι επηρεάζονται άμεσα, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτη στη σχετική λίστα θα είναι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το υγειονομικό προσωπικό. Αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης, όμως την είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ήταν η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για το εκπαιδευτικό προσωπικό ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Βιοηθικής είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να επιβληθεί μόνο ως έσχατη λύση για τους γιατρούς το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους όσους στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία) 

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της πολιτείας, με τα εξής τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.)  εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή  υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί  να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή είχε υπογραμμίσει ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr