Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% φέτος ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Αύξηση του κατώτατου μισθού φέτος κατά 2% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. 

 

Η αύξηση αυτή «προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ενώ σημείωσε ότι το ύψος της αύξησης μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. 

 

«Παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι στον διάλογο που προηγήθηκε οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία.

 

Οι συνθήκες αυτές ισχύουν, το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 8% φέτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά», συμπλήρωσε. 

 

«Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων», αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά σημείωσε ότι αυτό το βήμα έρχεται σε συνέχεια ενός «γιγάντιου προγράμματος», το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Επίσης έκανε αναφορά στις φοροελαφρύνσεις και τις μικρότερες εισφορές που προηγήθηκαν.

 

«Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

 

Όσο πιο γρήγορα φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον.

 

«Η πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», δήλωσε ακόμη.

 

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τις «πολύ σημαντικές αλλαγές» που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα. 

 

«Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται. Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.  

 

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις μεγάλες προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής αυτές τις μέρες, σημειώνοντας ότι μόνο τις τελευταίες 24 ώρες αντιμετωπίστηκαν πάνω από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. 

 

«Ο Αύγουστος παραμένει ένας δύσκολος μήνας. Ήδη οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν ότι μπορεί να βρεθούμε από το τέλος της επόμενης εβδομάδας αντιμέτωποι με έναν ακόμα μεγάλο καύσωνα παρατεταμένης διάρκειας. Για αυτό και είναι σημαντικό να εξακολουθούμε όλοι, όλες οι υπηρεσίες του κράτους, να βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή, μέχρι που να λήξει και τυπικά η αντιπυρική περίοδος», συμπλήρωσε. 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου www.lifo.gr