Αυτά είναι τα «καλά νέα» που θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο Ερντογάν – Newsbeast

Δημοσίευμα του Bloomberg αποκαλύπτει ποια θα είναι τα καλά νέα που προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα ανακοινώσει την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Bloomberg «η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μια ενεργειακή ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα φυσικό αέριο, δήλωσε την Τετάρτη δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος».

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει στους Τούρκους κάποια «καλά νέα» την Παρασκευή που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το έθνος.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το μέγεθος και το βάθος της ανακάλυψης και αν θα είναι εφικτό να γίνει η εξόρυξη τους.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν ανέλυσε τι σκοπεύει να ανακοινώσει, αλλά η λίρα επέκτεινε τα κέρδη έναντι του δολαρίου μετά τις ειδήσεις και διαπραγματεύτηκε 2% ισχυρότερη στις 5:45 μ.μ. Τοπική ώρα. Αφού μίλησε, ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 είχε επίσης αυξηθεί 2%, ενώ οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS, ή της Tupras, και του πετροχημικού κατασκευαστή Petkim Petrokimya Holding AS, σημείωσαν άνοδο 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Το Bloomberg σημειώνει πως: «η ανακάλυψη έρχεται σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων για εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία αναζητά ενεργά πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η Γαλλία αύξησε προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία για να αποκρούσει τα τουρκικά βήματα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ ανησυχεί για τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή».Πηγή άρθρου www.newsbeast.gr