Αυξάνονται οι δόσεις για φόρο και ΕΝΦΙΑ

Estimated read time 1 min read

Τέσσερα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανάμεσά τους η αύξηση του αριθμού των δόσεων για φόρο και ΕΝΦΙΑ και η επιβράβευση με έκπτωση όσων αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους.

Συγεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

– Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με άλλα 200 εκατ ευρώ και μέχρι τέλη Ιουκλίου θα καλύπτει εωως το 60% των εργοδοτικών εισφορών . Αν χρειαστεί θα επεκταθεί για Αυγουστο και Σεπτέμβριο. Ακουσα τους φορείς και πείστηκα ότι το αίτημα τους να καλύψει το κράτος τις εισφορές είναι δίκαιο.

– Ερχόμαστε όμως να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι οφειλές Μαρτίου εως Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλλεί θα αποτελέσουν ξχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου και μάλιστα απο το 2021.

-Σήμερα ανακοινώνων ότι αποφασίσαμε με ΥΠΟΙΚ να αυξήσουμε αριθμό δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να αποπληρώσουν σε 8 αντί 3 δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντι 6 και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί 5

-4ο: επανερχόμαστε σε λογική επιβράυβευσης φορολογουμενων όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν έκπτωση 2%. Στόχος να πληρώουν λιγότερο φόρο όλοι αλλά να εξασφαλιστεί η ροή των δημόσιων ταμείων.

Τι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

Κάνοντας απολογισμό των δράσεων της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με το ξέσπασμα της κρίσης θωρακίσαμε με 280 εκατ. το ΕΣΥ, δώσαμε έκτακτο επίδομα 90 εκατ. στο προσωπικό υγειονομικό, αξιοποιήσαμε δωρέες, κάναμε προσλήψεις ιατρών νοσηλευτών, διπλασιάσαμε κλίνες ΜΕΘ ξεπερνώντας 1.000 και δρομολογήσαμε σχέδιο για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ εσείς που διαφημίζατε το δήθεν ενδιαφέρον σας για το ΕΣΥ μας παραδώσατε 565.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «850.000 επιχειρήσεις , 2 εκατ εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπο την προστασία της πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ και 600 ευρώ σε επιστήμονες. Το κράτος κάλυψε εισφορές, προχώρησε σε επιδότηση ενοικίου, μετατέθηκε η πληρωμή υποχρεώσεων, παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας,».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «δόθηκαν 7 δις. ευρώ απο ταμείο εγγυοδοσίας προς επιχειρήσεις με 80% εγγυήσεις δημόσιου ενώ το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ έδωσε δυνατότητα σε τράπεζες να βάλουν κριτήρια και η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά αυστηρές. Ομως το ΤΕΠΙΧ 2 έτρεξε πιο γρήγορα. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που οι τράπεζες θα ανταποκριθούν και περιμένω να μην ζητήσουν τον ίδιο βαθμό εγγυήσεων καθώς εγγυάται το κράτος».

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι πρόγραμμα απο το οποίο σήμερα έχουν οφεληθεί πάνω απο 50.000 επιχειρήσεις και το πρόγραμμα θα ενισχυθεί ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και παρουσιάσε παραδείγματα επιχειρήσεων «που είδαν με ταχύτητα στήριξη. Επιχείρηση με επιπλομένα δωμάτια πήρε 6.500 ευρώ. Εταιρεία στις Κυκλάδες 60.000 ευρώ. Χρωμάτων στην Θεσσαλονίκη εισέπραξε 75.000λ ευρώ. Είναι σημαντικά ποσά αυτά για πολλές επιχειρήσεις. Η δεύτερη φάση θα ενισχύει ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη».

H στήριξη των επιχειρήσεων δεν θα γίνεται χωρίς έλεγχο

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν είναι χωρίς ελέγχους για την συμμόρφωση με νέους κανόνες. Το τελευταίο τρίμηνο έγιναν περισσότεροι από 88.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και χωρους εργασίας με πρώτο στόχο την προστασία εργαζόμενων και πελατών».

«Για εμάς η υποχρεωτική χρήση μάσκας οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται απο όλους εποπτικους μηχανισμούς. Αποτελούν δείγμα προστασίας και σεβασμού στους συνανθρώπους μας που εργάζονται. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται και η πολιτεία θα πράγματοποιήσει εξαντλητικούς ελέγχους» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Επιλέγουμε τη στήριξη της απασχόλησης

Επανερχόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το της βάρος κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε δίκαια: πρώτα κράτος μετά επιχειρήσεις και τελευταίοι οι εργαζόμενοι. Για να υπάρξει αποτέλεσμα το σχέδιο πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να εφαρμοστεί δυναμικά».

«Αυτό επιχειρεί να κάνει το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Είναι σύμπραξη πολιτείας με δυνάμεις παραγωγής. Εχει ως προτεραιότητα να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Η εργασία είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη οικονομίας και κοινωνική συνοχή»

«Όποιος σήμερα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει να δώσει μάχη για την δουλειά και αυτό θα γίνει αν η εργασία σε αναστολή συνδυαστεί με την ενίσχυση της πραγματικής απασχόλησης. Δεν γίνεται ένα εστιατόριο και ξενοδοχείο να κρατά όλες τις ημέρες ενεργό όλο το προσωπικό ανεξάρτητα απο την πληρότητά του. Θα λυγίσει και θα οδηγήσει όλους σε ανεργία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις και τονίζω προσωρινές για την αντιμετώπιση της έκτατες ανάγκες. Εως τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τζίρο να γκρεμίζεται θα μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους. Οι εργαζόμενοι θα διατηρούν σχεδόν τον ίδιο μισθό και τα ασφαλιστικά δικαιώματα έστω και για το μισό χρόνο εργασίας. Το ευρωπίκό πρόγραμμα SURE θα καλύπτει το υπόλοιπο του μισθού. Έχουμε την απαγόρευση των απολύσεων για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα. Με αυτό το τρόπο οι επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα να ορθοποδήσουν και οι εργαζόμενοι να διατηρούν τις δουλειές τους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως διεμήνυσε «απο τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση εργασίας. Αυτή είναι η φιλοσοφική μας διαφορά. Αντί για λουκέτα επιλέγουμε τη στήριξη της απασχόλησης».

«Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Εφαρμόστηκε στην Γερμανία με μεγάλη επιτυχία. Εχει έρθει η ώρα να καταλάβουν οι επικριτές μας ότι η κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δρούν δημιουργικά» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

«Επιδημία» τα πάρτι… συνωστισμού: Ο ένας πάνω στον άλλον χθες βραδυ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Ψυχολόγος για επίθεση με βιτριόλι (ΘΕΜΑ 104,6): «Η δράστις αντιμετωπίζει ψυχολογικές δυσκολίες»

Καραντίνα ξανά στον Εχίνο της Ξάνθης μετά τα 15 νέα κρούσματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author