Ασφυκτικές πιέσεις στους υγειονομικούς πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου

Με έκδηλη την ανησυχία για τα κενά που θα δημιουργηθούν στο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση καταφεύγει σε εκκλήσεις και αυστηρές προειδοποιήσεις.

Με μόλις μία ημέρα να απομένει πριν από την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσοι δεν καταθέσουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα τεθούν σε αναστολή. 

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δεν άφησε κανένα περιθώριο παράτασης του μέτρου, διαμηνύοντας ότι η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου. «Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «προλαβαίνουν, όλοι οι ανεμβολίαστοι, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν».

«Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί», δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Εκκλήσεις και απειλές

Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», ενώ επανέλαβε ουσιαστικά την απειλή πως όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, αλλά στη συνέχεια εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν «είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί».

Εντείνοντας περαιτέρω τις πιέσεις προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για προσλήψεις, ανακοινώνοντας πως την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. 

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν την ίδια ημέρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας προέβη στην απόρριψη αιτήσεων που ζητούσαν το προσωρινό «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Με την απόφαση καθορίζεται η διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα για την δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα των οποίων η παροχή εργασίας δεν γίνεται αποδεκτή λόγω μη συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. 

Ανησυχία για τα κενά

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φέρεται προβληματισμένη για τα κενά που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών. Προφανώς, για τον λόγο αυτό συνεχίζει τις έντονες πιέσεις, τις εκκλήσεις και τους εκβιασμούς μέχρι την ύστατη στιγμή, ενώ δρομολογεί και προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Πάντως, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με τις δηλώσεις τους, επιχειρούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, διαμηνύοντας ουσιαστικά πως έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος, ερωτηθείς για τυχόν κενά που θα παρουσιαστούν, απάντησε πως «έχουν γίνει προβλέψεις» και πως «αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία».

Από την πλευρά του ο κ. Κονταζαμάνης δήλωσε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι…»,  εκτιμώντας ότι μέχρι την Τετάρτη «θα έχουμε καλύψει ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος, στο σύνολό του προσωπικού σχεδόν έχει αγγίξει το 85%».

Μάλιστα επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα απ’ τις υποχρεωτικές αναστολές εργασίας υγειονομικών, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Παρέβλεψε όμως την ανάκληση αδειών υγειονομικών που ήδη έχουν σηκώσει το βάρος της πανδημίας.

Σημείωσε επίσης πως εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο, αφήνοντας διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν σημαντικά κενά στις δομές υγείας και τα νοσοκομεία.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλειών για Covid είναι ήδη αρκετά υψηλό στα νοσοκομεία, με τάσεις να συνεχίσει ανοδικά στο προσεχές διάστημα. 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr