Αστυνομία: Αρχίζει η μετεκπαίδευση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. – Τι περιλαμβάνει

Αρχίζει αύριο, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, η επανεκπαίδευση των δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν μετά την καταδίωξη στο Πέραμα και τον θάνατο του 20χρονου Ρομά από τα πυρά αστυνομικών.

Όπως έγραφε η «Κ» την Τετάρτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση των περίπου 2.000 ενστόλων που υπηρετούν στη ΔΙ.ΑΣ. Ο σχεδιασμός του αρχηγείου προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση 100 αστυνομικοί και επομένως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 20 εβδομάδες.

Την 1η Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τα γεγονότα στο Πέραμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αμεσης Δράσης. Ενα απ’ αυτά ήταν η «διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ.».

Τα σεμινάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ημέρες θεωρητικής εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τον νέο Ποινικό Κώδικα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ψυχολογία, ενώ οι ένστολοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα αναφορικά με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, το άσυλο, την απαγόρευση των βασανιστηρίων κ.ά. Τα σεμινάρια θα κάνουν εισαγγελείς, διδάκτορες νομικής αλλά και ψυχίατροι που διδάσκουν στις σχολές αξιωματικών της αστυνομίας.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των δικυκλιστών. Οι αστυνομικοί θα παρακολουθήσουν εκπαιδεύσεις πάνω σε θέματα οπλοτεχνικής αλλά και καταδιώξεων, όπως επίσης και σεμινάρια για παροχή πρώτων βοηθειών και έλεγχο υπόπτων.

Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, οι εκπαιδευόμενοι θα χωριστούν σε ομάδες των 50 και στόχος του σχεδιασμού είναι σε εβδομαδιαία βάση το πρόγραμμα να παρακολουθούν 100 ένστολοι. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο «Ελ. Βενιζέλος», στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στο Μαρκόπουλο.

Λόγω της πανδημίας τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τα σχολεία των αστυνομικών, όχι μόνο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών, είχαν επί σειρά μηνών διακοπεί. Ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους με την επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. σε θέματα επικοινωνίας με τον πολίτη, ενώ τον Σεπτέμβριο παρακολούθησαν πρόγραμμα εκπαίδευσης στη χρήση όπλων.

Ειδήσεις σήμερα

Στα θρανία 2.000 ένστολοι της ΔΙ.ΑΣ.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr