Ας απαντήσουμε και εμείς στην Ιστορία

Estimated read time 1 min read

Μια σημαντική σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας αλλά και του πολιτισμού της Ελλάδας γράφτηκε σήμερα στο εντυπωσιακό, πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που άνοιξε για πρώτη φορά επίσημα τις πύλες της, σήμερα, παραμονή της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Με αυτόν τον τρόπο η κορυφαία Εθνική μας Επέτειος συναντάται με την ολοκλήρωση ενός εβληματικού έργου, ενός πολιτιστιτικού οράματος που, μετά από χρόνια, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά, μιας σύγχρονης κιβωτού της τέχνης αντάξια του παγκόσμιου θαυμασμού. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στο «εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο»  όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έλαβαν ως δώρο – ενθύμιο μια ειδική έκδοση, την «Αγιογραφία του Αγώνα».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι υποδέχτηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη τους προσκεκλημένους τους. Όλοι φορούσαν  μάσκες λόγω της πονδημίας. Πρώτος έφθασε ο  Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin. Ακολούθησαν  ο Πρίγκιπας Κάρολος και η  Δούκισσα της Κορνουάλης, φορώντας μαύρο σύνολο και λευκή κάπα. Αμέσως μετά  κατέφθασαν η  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη Αναστασιάδη,  η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με έντονο παραδοσιακό χρώμα στο ντύσιμό της,  συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Οι αφίξεις ολοκληρώθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου   η οποία συνοδευόταν από τον κ. Παύλο Κοτσώνη. Παρόντες είναι επίσης η υπουργός Πολιτισμου και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,  ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

pinakothiki__3_
pinakothiki__4_

Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον χώρο υποδοχής της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί με φόντο το εντυπωσιακό, πλημμυρισμένο από έντονα χρώματα, μεγάλων διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά» εκφωνήθηκαν οι χαιρετισμοί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα. 

«Με υπερηφάνεια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στη 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας και ολόκληρης της χώρας: Της νέας Εθνικής Πινακοθήκης. Ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. Κτήμα όχι μόνο των Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο» είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους».Για να καταλήξει λέγοντας με νόημα: «Η Ιστορία, συνεπώς, μάς θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας.Και σήμερα, μας βρίσκει δίπλα-δίπλα, μπροστά στη «Λαϊκή Αγορά» του Τέτση, που κοσμεί την είσοδο της νέας
Πινακοθήκης. Ένα μεγαλειώδες έργο, αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων. Γιατί οι απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και, συχνά, αίμα. Αλλά πάντα με ελπίδα. Υψηλοί φίλοι της χώρας μου, ας απαντήσουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας και εμείς στην Ιστορία. Μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον».


Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας που επιλέχθηκε για την επίσημη πρώτη παρουσίαση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη: «Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία. Δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας, σύγχρονης, δυναμικής Ελλάδας. Της Ελλάδας του Πολιτισμού, της Δημιουργίας, της Καινοτομίας, της Ανάπτυξης, της Εξωστρέφειας. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα, άρρηκτα  δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830» τόνισε ενώ  ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα είπε απευθυνόμενη στους ξένους προσκεκλημένους: «Τιμάτε με την υψηλή παρουσία σας τα θυρανοίξια του νέου μουσείου. Θεωρούμε αυτή την τιμή συμβολική, γιατί μας υπενθυμίζει τον τεράστιο ρόλο του φιλελληνικού κινήματος στον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Η Ευρώπη ανταπέδιδε έτσι τα τροφεία στην μακρινή μητέρα του πολιτισμού της, την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αναγέννησή της». 

Pinakothiki_1

Λίγο μετά τις 18.30 ξεκίνησε η ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων, σε πέντε διαφορετικά γκρουπ, οι οποίοι θα περιηγήθηκαν, για είκοσι περίπου λεπτά, κάποιους από τους εντυπωσιακούς νέους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης και θαύμασαν από κοντά έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία εκτίθενται σε μια ειδική αίθουσα του πρώτου ορόφου, με κορυφαία τα «Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Έλληνας Καβαλάρης» του  Ευγένιου Ντελακρουά,  «Εξοδος του Μεσολογγίου», «Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» κ.α. Παράλληλα στάθηκαν ενώπιον αριστουργημάτων σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων όπως τα «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Εαρινή Συμφωνία» του Νικόλαου Γύζη, «Χριστός-Ανθρωπότης» του Κωνσταντίνου Παρθένη,  «Στην ταράτσα ή Αθηναϊκή βραδιά» του Ιάκωβου Ρίζου που απαθανατίζει ένα αξιωματικό του Ναυτικού που εικάζεται πως είναι  ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδος, παππούς του Πρίκγιπα Κάρολου.

Pinakothiki__prigkipas_Andreas

Ο Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

Εξοχότατη Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας και κύριε Κοτσώνη,
Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρία Αναστασιάδη,
Υψηλότατε Πρίγκιπα της Ουαλίας και υψηλοτάτη Δούκισσα της Κορνουάλης,
Εξοχότατε Πρωθυπουργέ της Ρωσικής Ομοσπονδίας,
Κυρίες και κύριοι,
Με υπερηφάνεια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στη 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας και ολόκληρης της χώρας: Της νέας Εθνικής Πινακοθήκης. Ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο, που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. Κτήμα όχι μόνο των
Ελλήνων. Αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο. Έστω και αν η πανδημία, τελευταία στιγμή, κράτησε αρκετούς απ’ αυτούς μακριά μας, όπως τον αγαπητό Πρόεδρο της Γαλλίας. Το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας. Γιατί η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά,
αντίθετα, ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους. Η ίδια η ιστορία της, άλλωστε, ακολουθεί τις περιπέτειες της χώρας. Μία διαδρομή που ξεκινά το 1829 στην Αίγινα, με τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει πίνακες ως πρώτο πυρήνα ενός μελλοντικού μουσείου.Και φτάνει στον μεγάλο σταθμό του το 1896. Όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτζος κληροδοτεί στο Δημόσιο την προσωπική του συλλογή και όλη του την περιουσία για τη δημιουργία Εθνικής Πινακοθήκης.
Έτσι, το 1900 ανατέλλει το νέο ίδρυμα, με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη. Και καταλήγει στην οριστική του στέγη το 1975. Στο αρχιτεκτόνημα του Παύλου Μυλωνά και του Δημήτρη Φατούρου, ένα κλασικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού.
Είναι μεγάλη μου τιμή, 12 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη νέα Πινακοθήκη, αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μια μέρα πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. Θέσαμε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και το πετύχαμε. Χάρη στην επιμονή του Υπουργείου Πολιτισμού και στο ελληνικό φιλότιμο.
Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα, η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων.Η μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. Σε αυτήν αποτυπώνονται οι δρόμοι μέσα από τους οποίους η ζωγραφική της Νέας Ελλάδας επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού, χωρίς
ωστόσο να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της. Έτσι, ο Κόντογλου συνυπάρχει αρμονικά με τον Μόραλη. Και ο Λύτρας με τον Χατζηκυριάκο Γκίκα.
Αυτός ο πλούτος της Ελλάδας και του κόσμου θα απλώνεται, στο εξής, σε 21.000 τετραγωνικά μέτρα. Με χώρους έκθεσης και φύλαξης των πολύτιμων συλλογών. Με αμφιθέατρο και βιβλιοθήκη. Αλλά και με υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης.
Μέρος του κόστους καλύφτηκε από σημαντικές προσφορές, κυρίως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κι έτσι η χώρα δέχεται, σήμερα ένα ανεκτίμητο δώρο στα πρώτα της βήματα στη τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Αγαπητοί φίλοι,
Η νέα Εθνική Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «κιβωτού» της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία. Αναδεικνύοντας, παράλληλα, και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όμως, η επέτειος έναρξης του Αγώνα για Ελευθερία στρέφει το ενδιαφέρον μας ειδικά σε 35 έργα, φορτισμένα με Ιστορία. Όχι μόνο στην «Ελλάδα Ευγνωμονούσα» και στην «Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα» του Θεόδωρου Βρυζάκη. Ή στο «Μετά την Καταστροφή των Ψαρών» του Νικολάου Γύζη. Όλα έργα Ελλήνων, ανάμεσα στο 1858 και
στο 1898.Αλλά και στο «Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα» του Ευγένιου Ντελακρουά, την τελευταία του προσφορά στο φιλελληνικό κίνημα. Και μία ακόμη κατάθεση υπερ της Επανάστασης δίπλα στην «Πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι.
Γιατί η Ελλάδα της Εθνικής Επανάστασης είχε, τότε, δίπλα της, Γάλλους, Βρετανούς και Ρώσους φίλους. Λαούς που οδήγησαν τις κυβερνήσεις τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και στις συνθήκες του Λονδίνου. Αυτές που κατοχύρωσαν την ελληνική ανεξαρτησία. Και εκείνοι οι δεσμοί, μαζί με της αδελφική μας σχέση με την Κύπρο, δεν λύθηκαν στο πέρασμα του χρόνου… Στους δύο αιώνες που ακολούθησαν, πολεμήσαμε στο πλευρό της «Αντάντ», στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μαζί νικήσαμε το τέρας του Ναζισμού, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιστορία, συνεπώς, μάς θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας.Και σήμερα, μας βρίσκει δίπλα-δίπλα, μπροστά στη «Λαϊκή Αγορά» του Τέτση, που κοσμεί την είσοδο της νέας
Πινακοθήκης. Ένα μεγαλειώδες έργο, αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων. Γιατί οι απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και, συχνά, αίμα. Αλλά πάντα με ελπίδα.Υψηλοί φίλοι της χώρας μου, ας απαντήσουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας και εμείς στην Ιστορία. Μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον.
Καλώς ήλθατε και πάλι στην Ελλάδα.

Η Προσφώνηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ Λίνας Μενδώνη

Εξοχωτάτη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υψηλότατε Πρίγκιπα της Ουαλίας

Υψηλοτάτη Δούκισσα της Κορνουάλης

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η υψηλή παρουσία Σας στην έναρξη λειτουργίας του πλήρως αποκατεστημένου και αναβαθμισμένου κτηριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, αποτελεί μεγίστη τιμή για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των Συλλογών της Πινακοθήκης, στις 24 Μαρτίου 2021, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακοσιοστής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Αύγουστο του 2019, και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία. Δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας, σύγχρονης, δυναμικής Ελλάδας. Της Ελλάδας του Πολιτισμού, της Δημιουργίας, της Καινοτομίας, της Ανάπτυξης, της Εξωστρέφειας. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα, άρρηκτα δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830.

Στα έργα των μεγάλων Eλλήνων ζωγράφων αναγνωρίζουμε την επίδραση των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής τους, τα οποία οι Έλληνες δημιουργοί σπούδασαν και αφομοίωσαν, και εν τέλει τα απέδωσαν με τον δικό τους αμαλγαματικό τρόπο με εμφανείς τις ρίζες της ελληνικότητας τους. Οι Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελούν δίαυλο πολιτιστικού διαλόγου και πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορικής συνέχειας του Έθνους μας. Η απόδοση, σήμερα, του εμβληματικού αυτού έργου αποτελεί επίτευγμα για το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, τα στελέχη και τους εξωτερικούς συνεργάτες μας. Ευχαριστίες από καρδιάς σε όλους.

Όταν ορίστηκε η ημερομηνία της 24ης Μαρτίου 2021, το χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση του έργου ήταν ήδη εξαιρετικά σφιχτό. Κανείς μας δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα ακολουθούσε. Το γεγονός ότι στις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας,

ολοκληρώθηκε το έργο, αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά, ένταση για την έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων, με απόλυτη αφοσίωση στο στόχο, με βαθειά αγάπη στο αντικείμενο, μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα, που αναδεικνύουν την σύγχρονη ταυτότητά μας. Έργα που μας κάνουν υπερήφανους. Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, από εθνικούς πόρους και

ιδιωτικές χορηγίες, με προεξάρχουσα αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε όλους είμαστε ευγνώμονες. Το παλαιό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, κηρυγμένο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα είναι ένα υπερσύγχρονο μουσείο. Ο διάλογος του με την Αθήνα, με το αττικό φως, με τα χρώματα του τοπίου, παραδίδουν

μία νέα άποψη για το πώς αντιλαμβανόμεθα την Πινακοθήκη στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Έργα σαν κι αυτό, έργα Πολιτισμού, συμπορεύονται με την ανάπτυξη των κοινωνιών, στις οποίες ανήκουν, με την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της Οικονομίας.

Η ομιλία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα

Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900, αλλά η θεσμική της ηλικία, παρότι αξιοσέβαστη και αυτή, δεν συμπίπτει με την πραγματική της ηλικία, που ορίζεται από τους θησαυρούς που περικλείει. Και οι θησαυροί αυτοί ανήκουν κατά κύριο λόγο στη νεότερη ελληνική τέχνη. Μια τέχνη που είναι συνομήλικη και αυτάδελφη με το νεότερο ελληνικό κράτος. Γιατί γεννιέται, αναπτύσσεται και συνωριμάζει μαζί του. Η Εθνική Πινακοθήκη μπορεί επομένως να θεωρηθεί ένα μουσείο της Παλιγγενεσίας, ένα μουσείο εθνικής αυτογνωσίας. Για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι τόσον ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη επέλεξαν να συνδέσουν τα θυρανοίξια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης με την επίσημη έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η νεότερη ελληνική τέχνη, όπως και το νεότερο ελληνικό κράτος, γεννήθηκε εκ του μηδενός, «αφού τόσην μόνον σοφίαν μας άφησεν η των τετρακοσίων χρόνων δουλεία», θα παρατηρήσει με πικρή ειρωνεία ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Ωστόσο, οι δημιουργοί του ελεύθερου ελληνικού κράτους συνειδητοποίησαν πολύ νωρίς ότι οι τέχνες και οι επιστήμες αποτελούν το θεμέλιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, όταν μάλιστα το βαραίνει η κληρονομιά της Αρχαιότητας. Το 1837 ιδρύονται σχεδόν ταυτόχρονα το Σχολείο των

Τεχνών και το Πανεπιστήμιο, ενώ ήδη έχει ληφθεί μέριμνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, διότι και πάλι, σύμφωνα με την δήλωση του Μακρυγιάννη, «δι’αυτά επολεμήσαμεν». Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συγκαλούνται από το εξωτερικό να διδάξουν στο Σχολείο των Ωραίων Τεχνών, ενώ οι πρώτοι υπότροφοι αποστέλλονται αρχικά στο Μόναχο και αργότερα σε άλλα ευρωπαϊκά κέντρα για να εκπαιδευτούν. Η τέχνη εκαλείτο να ξαναβρεί την πρωτογενή της λειτουργία στη νέα υπό διαμόρφωση κοινωνία: να δώσει αισθητή μορφή στην εικόνα της, στα ιδανικά της, στην ιδεολογία της. Και ανταποκρίθηκε σε αυτό το υψηλό αίτημα με αξιοθαύμαστο ζήλο, καλύπτοντας μέσα σε ελάχιστες δεκαετίες τα κενά καλλιτεχνικής παιδείας αιώνων. Αντικρύζοντας τα αριστουργήματα των μεγάλων ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, που έδρασαν στο τέλος του 19ου αιώνα, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι

κατάγονταν από αγράμματους νησιώτες που είχαν ζήσει τα βάσανα της σκλαβιάς και τα δεινά του Αγώνα. Η ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα συντονίστηκε με τις σύγχρονες δυτικοευρωπαϊκές τάσεις διατηρώντας ωστόσο την ταυτότητά της, που υποδηλώνει συμβολικά τις περιπέτειες του εθνικού μας βίου. Το νέο λαμπρό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης μας επιτρέπει να αναδείξουμε το εύρος, τον πλούτο και την υψηλή ποιότητα της νεότερης ελληνικής τέχνης. Και είμαστε ευγνώμονες που μας κάνετε τη μεγάλη τιμή να

ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα είπε απευθυνόμενη στους ξένους προσκεκλημένους: «Τιμάτε με την υψηλή παρουσία σας τα θυρανοίξια του νέου μουσείου. Θεωρούμε αυτή την τιμή συμβολική, γιατί μας υπενθυμίζει τον τεράστιο ρόλο του φιλελληνικού κινήματος στον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Η Ευρώπη ανταπέδιδε έτσι τα τροφεία στην μακρινή μητέρα του πολιτισμού της, την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αναγέννησή της.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author