Αρκούν 8 λεπτά σε κλειστό χώρο, για να μεταδοθεί ο ιός

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, στις επιπτώσεις που θα έχει για τη συνολική υγεία η τυχόν χαλάρωση των μέτρων, ενόψει των Γιορτών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε ένα σπίτι με 20 άτομα, ακόμη και αν φορούν όλα μάσκα, η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πληθυσμιακές ομάδες που δεν θα εμβολιαστούν σε αυτή την πρώτη φάση του σχεδίου.Πιο αναλυτικά: 

«Έχουμε εμφανή μείωση στις εισαγωγές και ίσως βλέπουμε μίσ σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους.

Έχουμε και τον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται και στη χώρα μας να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Για τις ευπαθείς ομάδες και την ασφάλεια του εμβολίου. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι νοσούν πιο βαριά. Τα αποτελέσματα της Pfizer σε χιλιάδες εθελοντές. Σχεδόν οι μισοί ήταν πάνω από 55 και έφταναν έως και 80.

Οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Πολύ παραπάνω από την προσδοκία του 50-60%. Επίσης, ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες.

Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο του εμβολίου. Είχαμε επίσης κόπωση, κεφαλαλγεία και σε μερικές περιπτώσεις λίγο πυρετό.

Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Έτυχε, όμως, κάποιες γυναίκες να είναι έγκυες και να μην το γνωρίζουν. Εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά θα προτρέψω όλους να το κάνουν.

Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι με την ελπίδα του εμβολίου, θα μας επιτρέψει στη διάρκεια του 2021, να επιστρέψουμε σε μία ικανοποιητική κανονικότητα.

Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.

Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Είναι τεράστια διαφορά. Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη.

Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού. Για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία, είπε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου. Σχέδιο για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες δεν υπάρχει».

Ως προς τις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον εμβολιασμό, είπε: «Οι έγκυες δεν έχουν μελετηθεί και τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Επίσης, σε αυτή την πρώτη φάση, δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει».

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα περιποίησης νυχιών – Δείτε όλα τα μέτρα

Der Spiegel: Think tank έκανε προπαγάνδα υπέρ του Ερντογάν σύμφωνα με γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού στις ΗΠΑ – Στη Νέα Υόρκη χορηγήθηκαν οι πρώτες δόσεις  

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr