Αποκάλυψη: Υπήρχε σχέδιο για θεομηνίες σαν την «Ελπίδα» από το 2020, αλλά έμεινε στο συρτάρι – Τι είναι ο «Βορέας»

Estimated read time 1 min read

Η κακοκαιρία «Ελπίδα», πέρασε αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Αττικής. Ακόμα και έξι μέρες μετά, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα και άλλοι πάλι παραμένουν εγκλωβισμένοι, με πολλούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης των χιονοθυελλών που είχε εκπονήσει η Πολιτική Προστασία, ωστόσο αυτό έμεινε στο συρτάρι.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα», για την αντιμετώπιση θεομηνιών όπως η «Ελπίδα» είχε εκπονηθεί από τα τέλη του 2020 ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης, έκτασης 230 σελίδων, με τίτλο «Βορέας».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κρατικού μηχανισμού που παρακολουθεί την εξέλιξη του προγραμματισμού για την αποφυγή των δραματικών επιπτώσεων από καιρικά φαινόμενα, «πρόκειται για ένα σχέδιο συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή εγκλωβισμού πολιτών, βοήθεια σε παγιδευμένους μέσα σε σφοδρές χιονοπτώσεις κ.λπ. Σε αυτό το πρόγραμμα υπήρχε η προτροπή σε διάφορους φορείς – ανάμεσα σε αυτούς και η Αττική Οδός – να προετοιμάσουν σχέδιο προσαρμογής στον ‘Βορέα’ με δράσεις προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, να μην υπάρχουν προβλήματα στις δομές τους και άλλα».

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», στον «Βορέα» δεν προβλεπόταν κανένας έλεγχος αυτού του σχεδιασμού των φορέων και ούτε υπήρχε οποιαδήποτε μνεία σε κάποιο πρόστιμο, ρήτρα ή οτιδήποτε άλλο αν οι διαχειρίστριες εταιρείες, όπως εν προκειμένω οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού, δεν εκπονούσαν αυτό το σχέδιο ή αν τις κρίσιμες στιγμές της κακοκαιρίας ήταν ανεπαρκείς.

Δείτε το ρεπορτάζΠηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author