Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τους Ουκρανούς για το χτύπημα στην εμβληματική ρωσική ναυαρχίδα «Moskva»!

Estimated read time 1 min read

Μία άκρως σημαντική αποκάλυψη βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς στο χτύπημα και τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας «Moskva» φέρεται να εμπλέκονται οι ΗΠΑ!

Με ποιον τρόπο; Σύμφωνα με τον «Guardian» και τους «NYT», η Ουάσινγκτον παρείχε κομβικές πληροφορίες στην Ουκρανία, προκειμένου να στοχεύσει και να επιτεθεί στο μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας, το σημαντικότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τις ουκρανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να χτυπήσουν την πλέον εμβληματική ρωσική ναυαρχίδα στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μία πληροφορία που θέτει -αν μη τι άλλο- νέα δεδομένα στην παγκόσμια «σκακιέρα», αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times, «η βοήθεια για τη στόχευση, η οποία συνέβαλε στην τελική βύθιση του “Moskva” είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης απόρρητης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει πληροφορίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο στην Ουκρανία».

«Η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε να κρατήσει μυστικό μεγάλο μέρος του πεδίου της μάχης και των ναυτικών πληροφοριών που μοιράζεται με τους Ουκρανούς από φόβο ότι θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση και θα προκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ επίσπευσαν την τροφοδοσία στην Ουκρανία με βαρύτερα όπλα και ζήτησαν έκτακτη πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από το Κογκρέσο, ύψους 33 δισ. δολαρίων, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα μεταβάλλονται τα δεδομένα», τονίζεται στους «NYT».

Η καθοριστική επικοινωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για το Moskva

Οι ουκρανικές δυνάμεις, αφού εντόπισαν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, κάλεσαν τις αμερικανικές επαφές τους για να επιβεβαιώσουν ότι ήταν στην πραγματικότητα το «Moskva», είπαν στο CNN πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα. Οι ΗΠΑ φέρεται να απάντησαν καταφατικά και παρείχαν αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του ρωσικού πυραυλοφόρου καταδρομικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η Ουκρανία θα κινηθεί εναντίον της ρωσικής ναυαρχίδας και δεν συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση, ανέφεραν οι πηγές.

«Ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες των ΗΠΑ για τη βύθιση του Moskva»

Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «New York Times» ότι η Ουκρανία είχε ήδη λάβει από μόνη της τα δεδομένα στόχευσης του «Moskva» και ότι οι ΗΠΑ παρείχαν μόνο επιβεβαίωση.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν ζωτικής σημασίας για τη βύθιση του πλοίου από την πλευράς της Ουκρανίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «NYT», παρότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιες πληροφορίες διαβιβάστηκαν, ένας εξ αυτών τόνισε ότι οι εν λόγω πληροφορίες υπερέβαιναν απλώς μια αναφορά για τη θέση του πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, 65 ναυτικά μίλια νότια της Οδησσού.

Το χτύπημα στη ναυαρχίδα Moskva -Το μεγαλύτερο πλήγμα των Ρώσων στον πόλεμο

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου, η εμβληματική ναυαρχίδα της Ρωσίας «Moskva» χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα από ουκρανικούς πυραύλους, με συνέπεια να πάρει φωτιά, να υποστεί βαρύτατες ζημιές και λίγες ώρες αργότερα να βυθιστεί, εν μέσω της ρυμούλκησής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε σοβαρότατο πλήγμα -γοήτρου και αποδυνάμωσης του στόλου- για τη Ρωσία.

Το μέγεθος της απώλειας για τους Ρώσους γίνεται εξάλλου αντιληπτό από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το Moskva -με πλήρωμα 510 μέλη- αποτελούσε το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας, ενώ είναι και το πρώτο που χάνεται στο πεδίο των μαχών από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author